Erkki Pirtola: ITE-taiteilija Sinistön perintö tuhottu

Taitelija Erkki Pirtolan mukaan Kaustisen kansamusiikkisäätiö on romahduttanut edesmenneen ITE-taiteilijan elämäntyön. Elis Sinistö testamenttasi Kirkkonummella sijaitsevan elämänpiirinsä Villa Mehun säätiölle. Nyt rakennus ja tontti ovat päätyneet yksityishenkilöille.

Kotimaa
Taiteilija Erkki Pirtolan intohimo on itse tehty taide, ite-taide.
Taiteilija Erkki Pirtolan intohimo on itse tehty taide, ite-taide.YLE / Sami Tammi

ITE-taiteilija Elis Sinistön Villa Mehu on päätynyt naapuritontin asukkaille. Sinistö testamenttasi Kirkkonummella sijaitsevan taideperintönsä Kaustisen kansanmusiikkisäätiön ITE-museolle. Taiteilija toivoi, että säätiö vaalii tontilla olevaa taidekokonaisuutta ja säilyttää sen kaikille avoimena alueena.

Sinistön hyvä ystävä taiteilja Erkki Pirtola pitää käännettä käsittämättömänä. Hän kertoo olleensa paikalla, kun testamenttia laadittiin.

Tuntuu ihan rikolliselta, että ihmisen testamentissa ilmaisema toive ja elämäntyö romutetaan tällä tavalla.

taiteilija Erkki Pirtola

- Meille vakuutettiin, että tontista ja rakennuksesta pidetään hyvää huolta ja se säilytetään ennallaan. Tuntuu ihan rikolliselta, että ihmisen testamentissa ilmaisema toive ja elämäntyö romutetaan tällä tavalla, Pirtola toteaa.

Säätiön konkurssipesänhoitaja Hannu Kaitaluoma vahvistaa, että kiinteistö oli velkojen panttina. Velkojapankki on myynyt sen edelleen saataviensa kattamiseksi.

- Lahjakirjassa ei ollut panttausta estäviä ehtoja, Kaitaluoma kertoo.

Kaitaluoma muistuttaa, että omaisuuden realisoinnilla pesä pystyi kattamaan vain pienen osan veloista.

Huonokuntoiset rakennukset maan tasalle

Pirtolan mukaan kansanmusiikkisäätiö laiminlöi tontin ja rakennuksen ylläpitoa.

- Kansanmusiikkisäätiö vaali Sinistön elämäntyötä ala-arvoisesti. Tämän vuoksi paikat ovat siellä nyt huonossa kunnossa.

Uudet omistajat kertoivat Helsingin Sanomien haastattelussa, että huonokuntoiset rakennukset puretaan tontilta tulevaisuudessa. He aikovat kunnioittaa Sinistön toiveita, joten alueella saa kulkea vapaasti myös tulevaisuudessa.

Villa Mehun myynnistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.