Kalastusmatkailu vaatii myös majoituspalveluja

Kymenlaaksolaisilla kalastusyrittäjillä riittää intoa toimintansa kehittämiseen yhä kansainvälisempään suuntaan. Pelkkä kalastajien houkutteleminen alueelle ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös oheispalveluja, kuten majoitustoimintaa.

Kotimaa
Perhokalastaja Heikki Helynen Hinttulankoskella Kotkassa.YLE Olli Törönen

Kymijoen varsi on yhä suositumpi kalastuskohde, myös ulkomaalaisille. Yrittäjä Kari Lossi kotkalaisesta Kymi Fishingistä kertoo, että Kymijoki on koko ajan tunnetumpi esimerkiksi itärajan toisella puolella.

- Esimerkiksi Pietarin ja jopa Moskovan alueella tietoisuus Kymijoesta on suhteellisen korkea. Kymenlaaksolaiset yrittäjät tekevät koko ajan työtä sen eteen, että tunnettuus kasvaisi entisestään, Lossi kertoo.

Lossin mukaan pelkkä kalastajien houkutteleminen Kymijoelle ei kuitenkaan riitä. Erityisesti venäläiset matkaajat kaipaavat myös muita palveluita.

- Usein reissulle lähtee mukaan koko perhe, joten erityisesti majoituspalveluita olisi pystyttävä tarjoamaan.

Palveluja puuhataan jo

Yksi alueen yrityksistä, Kalastuspiste Kotka Oy visioi parhaillaan 20 loma-asunnon, kokous-, sauna- ja majoitustilojen rakentamista kalastuspaikan yhteyteen Korkeakoskelle.

Suunnitelman tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa alueen kalastusmatkailua ja siihen liittyviä oheispalveluita. Suunnitelman asemakaava on jo hyväksytty Kotkan kaupunginhallituksessa, valtuustoon se ehtii elokuussa.

- Jos valtuusto hyväksyy kaavaehdotuksen, voimme jatkaa suunnittelua. Voimme alkaa neuvotella rahoituksesta ja muusta, kertoo suunnitteluryhmässä mukana oleva Petteri Takasuo Fast & Fishing –yrityksestä Kotkasta.

Kymi Fishingillä Korkeakosken haaraan on jo rakenteilla sauna-, majoitus- ja kokoustiloja, kertoo Kari Lossi.

Entistä suurempaa bisnestä?

Kari Lossin mukaan Kymijoen varren kalastusyritykset vetävät väkeä Keski-Euroopastakin asti.

- Kokonaisuutta kehitellään pikkuhiljaa. Suurempien massojen houkutteleminen vaatii vielä paljon työtä, Lossi toteaa.

Lossin mukaan Kymijoen sijainti Etelä-Suomessa lähellä itärajaa ja lähellä myös Suomen pääkaupunki Helsinkiä luo erittäin hyvät mahdollisuudet kalastusmatkailun kehittämiselle.

- Näen, että kalastusmatkailun kokonaisuutta on mahdollista alueellamme kehittää jopa kymmenkertaiseksi nykyisestä. Nytkin koko infran ympärillä Kymijoella pyörii vuosittain jo pari miljoonaa euroa.