Forcit myöntää konttien olleen väärässä paikassa

Räjähdysainevalmistaja Forcit myöntää, että sen räjähdejätteet sijaitsevat liian lähellä varastoa. Tukes huomautti yhtiötä asiasta ensimmäistä kertaa viime vuoden syyskuussa.

Kotimaa
Kuumentunut jätekontti savusi räjähdevalmistaja Forcitin Vihtavuoren tehdasalueella Laukaassa.
Keski-Suomen pelastuslaitos

Forcitin riskienhallintajohtaja Matti Vähäpassi myöntää, että yhtiötä oli ohjeistettu jo viime vuoden syyskuussa siirtämään jätekontit kauemmas räjähdevarastosta Laukaan Vihtavuoren tehtaalla.

Aiemmin yhtiön toimitusjohtaja sanoi, että tehtaalla oli toimittu viranomaisten vaatimalla tavalla.

Vähäpassin mukaan räjähdejätekontit oli siirretty pois huomautuksen poikineesta paikasta, mutta ne olivat yhä liian lähellä varastoa.

- Se ei ollut se sijoituspaikka, mihin ne oli tarkoitettu. Sijoituspaikkaa ei oltu vielä saatu rakennettua talven takia, se oli tarkoitus tehdä nyt kesällä. Räjähdejätteet olivat niin sanotusti välisijoituspaikassa.

Uuden sijoituspaikan rakentamisesta oli tehty päätös keväällä.

- Me olemme rakentamassa uutta paikkaa, jonne [jäte]kontit siirretään. Se tulee tapahtumaan tässä nyt kesän aikana, Vähäpassi sanoo.

Tukesin tutkimukset alkavat huomenna

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes aloittaa omat tutkimuksensa perjantaina. Tukesin tutkintaryhmä matkaa Laukaan Vihtavuoreen, missä ryhmä käy läpi vaaratilanteen kulun.

Lisäksi tutkintaryhmä selvittää, onko Forcit laiminlyönyt jäteastioiden varastointia koskevat turvallisuusmääräykset. Myös savunneen jätekontin alkuperä ja sisältö kuuluvat selvitettäviin seikkoihin.

Tutkimusraportti valmistuu viimeistään lokakuun lopulla.