Lamavelallisten kohtelu ei jätä Asmo Kalpalaa rauhaan

Rahamarkkinoiden vapautumisen jälkeen pankit tarjosivat valuuttaluottoja lainanottajille, jotka joutuivat vakaviin ongelmiin markan devalvaation seurauksena.

Kotimaa
Asmo Kalpala.

Tapiola-ryhmän entinen pääjohtaja on menestynyt omassa elämässään hyvin. Silti finanssimaailman toisinajattelija jaksaa puhua epäkohtien korjaamisen puolesta.

Asmo Kalpalan mielestä 90-luvun pankkikriisistä ja lamasta kärsineiden kohtelu pitää selvittää. Rahamarkkinoiden vapautumisen jälkeen pankit tarjosivat valuuttaluottoja lainanottajille, jotka joutuivat vakaviin ongelmiin markan devalvaation seurauksena.

- Ihmisille myytiin väärää tuotetta ylipainemyynnillä. Kun markka devalvoitiin, nämä ihmiset joutuivat ylipääsemättömiin tilanteisiin ja jäivät velkavankeuteen, joka syrjäytti heitä elämästä, Asmo Kalpala toteaa Ajantasan lauantaivieras-ohjelmassa.

Pankit pelastettiin velallisten ja veronmaksajien kustannuksella. Pankkien omistajat ovat Kalpalan mukaan päässeet "kuin koira veräjästä", mutta velallisilla ei ole ollut mahdollisuutta vapautua veloistaan.

- Se on valtava vääryys, joka on tapahtunut.

Heinäkuussa eläkkeelle jääneen Kalpalan mukaan 90-luvun pankkikriisistä periytyvien ongelmien hinta on yhteiskunnalle on niin suuri, ettei sitä edes ymmärretä.

- Olen koittanut tehdä työtä sen eteen, että me rupeaisimme tutkimaan näitä asioita. Ehkä masentavinta on ollut todeta, että halua tutkia ja selvittää ei ole riittävästi.