Kymenlaaksossa on vielä vapaita opiskelupaikkoja

Lukioiden ja ammattiopistojen täydennyshaku päättyy perjantaina. Ammattiopistosta neuvotaan tutustumaan avoimella mielellä vapaiden koulutuspaikkojen sisältöön, sillä pelkkä koulutusohjelman nimi ei kerro kaikkea.

Kotimaa
Opiskelija selaa kirjaa.
YLE

Lukioiden ja ammattiopistojen täydennyshaku päättyy perjantaina. Täydennyshaussa voi hakea vapaita lukio- ja ammattikoulutuspaikkoja. Kouvolassa lukiopaikkoja on vielä auki lukuun ottamatta keskustan lukioita.

Myös Kouvolan seudun ammattiopistossa KSAO:ssa on vielä kymmeniä paikkoja auki useissa eri koulutusohjelmissa. Vapaina on paikkoja muun muassa tekniikan-, kulttuurin- sekä luonto- ja ympäristöalalla.

KSAO:n opiskelijahallinnon suunnittelija Helena Mattilan mukaan vapaita paikkoja kannattaa aina hakea, vaikka ne eivät vastaisikaan juuri sitä unelma-alaa, mitä on ajatellut.

- Ainahan opiskelupaikka on tärkeä ja turhat välivuodet ovat aina harmillisia, Mattila toteaa.

Nimi ei kerro kaikkea

Helena Mattila kehottaa tutustumaan koulutusohjelmien sisältöön koulun nettisivulla.

- Monesti nimi ei aina kerro ihan sitä totuutta. Esimerkiksi luonto- ja ympäristöalan perustutkinto on loppujen lopuksi monipuolinen linja, ja alalla tulee olemaan tulevaisuudessa työpaikkoja. Se on vesien tutkimiseen ja ylipäätänsä ympäristön tutkimiseen liittyvää koulutusta, Mattila kuvailee.

Toinen esimerkki, jossa vielä on paikkoja vapaana ja josta mielikuvat eivät vastaa todellisuutta on Mattilan mukaan kemiantekniikan koulutusohjelma. Usein sen luullaan kouluttavan työntekijöitä ainoastaan paperitehtaiden tarpeisiin. Mattilan mukaan koulutus on kuitenkin monipuolinen kemian koulutus.

- Monella muullakin teollisuuden alalla tarvitaan tällaista kemiantekniikan tuntemusta, Mattila toteaa.

Täydennyshaku päättyy perjantaina kello 16.15, jolloin hakemuksen pitää olla tallennettuna järjestelmään.

Ekamissa jäljellä yksittäisiä paikkoja

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto ei osallistu täydennyshakuun, koska siellä paikat ovat täyttyneet muutenkin hyvin. Vapaita paikkoja kannattaa tiedustella suoraan ammattiopiston opintotoimistoista. Vapaat paikat näkyvät myös Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston nettisivuilla, ja niitä voi myös hakea sivujen kautta. Yksittäisiä paikkoja löytyy muun muassa vielä kokin, kiinteistönhoitajan ja kone- ja metallialan koulutusohjelmissa.

Kotkassa lukiopaikkoja voi tiedustella sähköpostitse suoraan lukioiden rehtoreilta. Esimerkiksi Karhulan lukiossa on vielä 17 paikkaa vapaana.

Ilman opiskelupaikkaa oleva nuori voi hakea myös kymppiluokalle tai ammattistarttiin.