1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolueesta erotettu Malema haastaa ANC:n uudella ryhmällä

Uuden poliittisen ryhmän tavoitteena on viljelysmaan uudelleenjakaminen ja Etelä-Afrikan kaivosten kansallistaminen. Julius Malemalla on poliittisten ongelmien lisäksi harmia oikeudenkäynnistä, jota hän itse pitää poliittisesti värittyneenä.

Etelä-Afrikassa ANC-puolueen entinen nuorisojohtaja Julius Malema on perustanut poliittisen ryhmän. Hän kutsuu liikettä nimellä Economic Freedom Fighters. Sen uumoillaan voivan haastaa Maleman entiset liittolaiset ANC-puolueessa ensi vuoden vaaleissa. Tyytymättömyys ANC:hen on laajaa. Useat puolueet pyrkivät hyötymään tilanteesta.

Aiemmin kesäkuussa arvostettu yliopistotutkija ja apartheidin vastaista työtä tehnyt Mamphela Ramphele perusti puolueen. Ramphele on arvostellut hallitusta niin opetus- kuin sosiaaliasioiden hoidosta ja korruptiosta. ANC on ollut hallituspuolue vuodesta 1994, jolloin järjestettiin ensimmäiset vaalit rotuerottelun lopettamisen jälkeen. 

Malema erotettiin ANC:sta viime vuonna, sillä hänen kuvailtiin saaneen aikaan hajaannusta. Nyt Malema kertoo, että EFF:n tavoitteena on viljelysmaan uudelleenjako ja kaivosten kansallistaminen. Liikkeen ideologiaa hän kuvailee kapitalismin vastaiseksi. ANC puolestaan on sosialistinen vasemmistopuolue.

Meidän on annettava mustille jotakin, että he voivat ylpeästi sanoa: tämä on meidän maamme.

Julius Malema

- Meidän on annettava mustille jotakin, että he voivat ylpeästi sanoa: tämä on meidän maamme, Malema kuvaili tiedotustilaisuudessa Johannesburgissa torstaina.

Julius Malema oli Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman läheinen liittolainen. Sittemmin hänestä on tullut yksi tunnetuimmista presidentin vastustajista. Maleman mukaan Zuma ei ole tehnyt riittävästi köyhien mustien hyväksi. Juuri he äänestivät Zuman presidentiksi.

32-vuotiasta Malemaa vastaan käydään oikeutta veronkierrosta ja vilpistä. Maleman mukaan syytteet ovat poliittisia.