Viron presidentti: Eurooppa ylireagoinut Yhdysvaltain urkintakohussa

Toomas Hendrik Ilves katsoo, että jotkut Euroopan maat ovat hieman tekopyhiä kauhistellessaan Yhdysvaltain toimia, vaikka niillä itsellään on ollut vastaavia urkintaohjelmia.

Urkintakohu
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.Tamas Kovacs / EPA

Eurooppalaiset ovat ylireagoineet syyttäessään Yhdysvaltoja internet- ja puhelinurkinnasta, sanoo Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves. Ilves kertoi asiasta Postimees-sanomalehden haastattelussa torstaina.

- Tällaisistä Euroopan maista tulevista tuomioista voisi ymmärtää, että he itse ovat olleet liljanvalkeita neitsyitä, jotka eivät itse ole olleet mukana sellaisessa toiminnassa, Ilves sanoi haastattelussa.

- On kuitenkin erittäin vaikeaa ymmärtää arvostelua, kun tietää, että jotkut Euroopan suuret valtiot ovat toimineet samalla tavalla, presidentti jatkoi viitaten viimeaikaisiin paljastuksiin, joiden mukaan Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa on ollut samanlaisia urkintajärjestelmiä.

Ilves on kiistänyt, että Viro olisi mukana missään internet-tarkkailussa.

Viro on yksi maailman eniten verkottuneita maita. Sen kansalaisialla on pääsy käytännössä kaikkiin julkisiin palveluihin netin kautta. Virossa on myös Naton kyberpuolustuskeskus, jossa Yhdysvaltain ja Euroopan it-asiantuntijat työskentelevät yhdessä.

Lähteet: AFP