Kreml hankkii kirjoituskoneita välttääkseen tietovuodot

Wikileaksin ja Edward Snowdenin tietovuodot sekä ilmitullut Dmitri Medvedevin salakuuntelu saa Venäjän presidentin turvallisuudesta vastaavan viraston palaamaan kirjoituskoneiden käyttöön.

Venäjällä presidentin turvallisuudesta vastaava virasto haluaa hankkia kirjoituskoneita. Konehankintojen taustalla uumoillaan olevan niin vuotosivusto Wikileaksin paljastukset kuin tuoreimpana tietovuotaja Edward Snowdenin tiedot Yhdysvaltain urkintaohjelmasta.

Presidentti Vladimir Putinia ja hänen virkailijoitaan suojeleva virasto FSO on tilannut 20 kirjoituskonetta. Hankintaan on varattu 486 000 ruplaa eli runsaat 11 000 euroa. Lehden mukaan virasto katsoo, että on parasta laajentaa kirjoituskoneiden käyttöä, etenkin nyt kun Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n urkintaohjelma on tullut ilmi.

- Kirjoituskonehankintaa on valmisteltu jo yli vuosi, uutistoimisto AFP:n haastattelema lähde FSO-virastossa kertoo.

- Wikileaksin vuotamat diplomaattisähkeet, Edward Snowdenin paljastukset ja tiedot, että Dmitri Medvedeviä on salakuunneltu Lontoossa, kaikki tämä on vaikuttanut siihen, että olemme päättäneet laajentaa paperin käyttöä, Izvestian haastattelema lähde virastosta kertoo.

Snowdenin vuotamista asiakirjoista kävi ilmi, että Britannia oli vakoillut ulkomaalaisia kokousedustajia, myös silloista Venäjän presidentti Medvedeviä vuonna 2009 G20-maiden kokouksessa Lontoossa.