Tutkimus: Omega-3-rasvahapot yhteydessä lasten allergioihin

Toisen tutkimuksen mukaan omega-3-rasvat voivat lisätä myös eturauhassyövän riskiä.

Ulkomaat

Omega-3-rasvahappojen myönteisistä terveysvaikutuksista puhutaan usein, mutta kahden tuoreen tutkimuksen mukaan omega-3 voi lisätä eturauhassyövän ja lapsuusajan allergian riskiä.

Suuri määrä tyydyttymättömiä rasvahappoja veressä voi lisätä vastasyntyneiden lasten alttiutta allergioille, väitetään kolmen ruotsalaisyliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan lääkärin Agnes Woldin mukaan tyydyttymättömät rasvahapot rajoittavat immuunijärjestelmän aktivoitumista, mikä voi olla hyödyllistä vanhuksille.

- Mutta vauvan immuunijärjestelmän täytyy saada kunnon lähtölaukaus tai se ei kehity asianmukaisesti, Wold sanoo.

Aiemmin tutkimukset ovat osoittaneet, että paljon omega-3:a sisältävää kalaa syövien lasten todennäköisyys saada allergia oli pienempi verrattuna muihin.

Britannian kansallisen syöpäinstituutin julkaisussa esitellyn, laajan tutkimuksen mukaan puolestaan kolmenlaiset omega-3-hapot lisäsivät eturauhassyövän riskiä.

Tutkimuksen raportissa sanottiin, että syytä riskin lisääntymiseen ei tarkoin tunneta, mutta varsinkin omega-3-lisäravinteiden käytössä on otettava huomioon niiden mahdolliset riskit.

Lähteet: AFP