Irlannin aborttilain muuttaminen aiheutti mylläkkää

Lievennyksen vastustajien ja kannattajien hillitsemiseksi tarvittiin poliisia parlamenttitalon edessä ja puhemiestä parlamenttisalissa.

Kuva: Yle

Irlannin parlamentin alahuoneen päätös Irlannin tiukan aborttilain lieventämisestä on saanut hallituksen rakoilemaan. Kiihkeä keskustelu jatkui kaksi vuorokautta, ja lainmuutokseen ehdotettiin 165:tä korjausta, mutta lopulta alahuoneen päätös syntyi äänin 127 - 31.

Muutokset sallivat abortin, jos raskaus vaarantaa naisen hengen. Riskiksi katsotaan myös se, että nainen uhkaa itsemurhalla, ellei raskautta keskeytetä.

Sen sijaan raiskaus tai sikiön vammaisuus eivät vastakaan ole Irlannissa laillisia perusteita aborttiin. Laittomasta abortista voidaan tuomita 14 vuodeksi vankeuteen.

Vastaan äänestäneiden joukossa oli kuusi hallitsevan Fina Gael -puolueen edustajaa. Yksi heistä oli Eurooppa-ministeri Lucinda Creighton, joka jätti äänestyksen jälkeen eroilmoituksensa. Puolueen kantaa vastaan äänestäminen merkitsi automaattisesti myös puolueesta erottamista niin Creightonille kuin viidelle kansanedustajalle.

Joukko riippumattomia kansanedustaja ja yksi sosialistien edustaja puolestaan jättivät äänestämättä sen vuoksi, ettei lakimuutos heidän mielestään ole kyllin suuri.

Muutoksen kannattajat saivat niskaansa pyhää vettä

Laki menee seuraavaksi ylähuoneen käsittelyyn. Hallituksella on ylähuoneessa selvä enemmistö, joten muutoksen hyväksyminen on selvää. Sen jälkeen presidentti Michael D. Higgins joko allekirjoittaa lain tai lähettää sen vielä perustuslakituomioistuimen tarkasteltavaksi.

Abortin vastustajat ovat jo ilmoittaneet vievänsä lain oikeuden käsittelyyn. Heitä hiertää erityisesti itsemurhariskiperuste, jonka he pelkäävät johtavan aborttilain lieventämiseen edelleen. Pääministeri Enda Kenny kertoo saaneensa vastustajilta verellä kirjoitettuja uhkauskirjeitä.

Niin lakimuutoksen vastustajia kuin kannattajia oli kokoontunut parlamenttitalon eteen koko debatin ajaksi. Poliisi piti solvauksia huudelleet mielenosoittajajoukot erillään, joskin yksi vastustajista pääsi livahtamaan kannattajien joukkoon ja pirskottelemaan heitä pyhällä vedellä manaustyyliin.

Sisällä kiistely sai parlamentin puhemiehen lopulta menettämään malttinsa ja komentamaan kumpaakin puolta vaikenemaan, koska "heidän karjumisensa sai hänen unen puutteesta uupuneen päänsä särkemään".

Aborttimatkat Britanniaan vähentynevät

Irlannin terveysministeriön tilastojen mukaan Irlannista matkusti viime vuonna joka päivä 11 naista Britanniaan saadakseen abortin. Heistä 124 oli alaikäisiä. Lain lieveneminen vähentänee matkoja, mutta ei lopeta niitä.

Aborttikysymys on ollut Irlannissa erityisesti esillä sitten viime lokakuun, jolloin nainen, jolta oli evätty abortti, sai keskenmenon ja kuoli verenmyrkytykseen.

Kolme vuotta sitten Euroopan ihmisoikeustuomiostuin katsoi, ettei Irlannin aborttilaki takaa kuoleman vaarassa olevien naisten oikeuksia.