Kahvin myynnillä miljonääriksi? - Taustayritysten selvittäminen tarpeen

Tuhannet suomalaiset osallistuvat verkostomarkkinointiin, jossa viranomaisten mukaan on epäilyttäviä piirteitä. Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö pitää yritystoimintaa sellaisena, että poliisin olisi syytä selvittää sitä. Kaksi erillistä yritystä lupaa äkkirikastumista kahvimyynnillä ja esittelyllä. Toiminta saattaa paljastua pyramidipeliksi, joka on kiellettyä.

Kotimaa
Kahvia ja rahaa.
Janne Ahjopalo / Yle

Tuhannet suomalaiset osallistuvat verkostomarkkinointiin, jossa viranomaisten mukaan on epäilyttäviä piirteitä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on noin sata ihmisistä, jotka ovat ryhtyneet jälleenmyyjiksi yrityksille, jotka markkinoivat esimerkiksi kahvia. Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon mukaan toiminta vaikuttaa erikoiselta.

- Kyllä siinä sen verran erikoisia piirteitä on, että toimintaa ei välttämättä voida lainmukaisena pitää, Laiho kommentoi.

Joensuun seudulla aktiivisesti toimivaan verkostomarkkinointiyritykseen pääsee myyjäksi perustamalla oman yrityksen. Myyjät tarvitsevat aloittaakseen kaupankäynnin aloituspaketin, jonka hinta vaihtelee 800 - 1500 euron välillä, kertoo rääkkyläläinen jälleenmyyjä. Aloituspaketti koostuu esittelymateriaalista, jonka avulla myyjä esittelee kahvia ja houkuttelee uusia asiakkaita yrityksen nettisivuille. Myyjän mukaan esittelypakettiin kuuluu esimerkiksi kahvinkeittimiä ja maidonvaahdottimia.

Myyjät perustavat oman tiiminsä eli värväävät omia jälleenmyyjiä. Uuden myyjän hankkimisesta saa kertaluontoisen korvauksen ja hänen tekemästään työstä kouluttaja saa provisiota.

Myyjä kertoo, että työssä esitellään tuotteita esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. Mikäli asiakas haluaa tilata kahvia, hänen pitää rekisteröityä nettikauppaan ja tilata haluamansa tuote verkon kautta.

- Diamond-tasolla oleva myyjä tienaa 3 000 euroa kuukaudessa, lisäksi hän saa 1 000 euron autobonuksen ja 200 euron suuruisen puhelinbonuksen kuukausittain. Siiihen vaaditaan kymmenen omaa asiakasta. Lisäksi pitää olla tiimiä alla jo aika paljon, mikä vie eteenpäin, myyjä kertoo.

Laihon mukaan yksi pyramidipelin tunnusmerkki on juuri kynnysraha, jolla toimintaan pääsee mukaan.

- Kynnysraha on olennainen. Usein kynnysraha vielä sitten verhotaan opetuspaketiksi. Se on hyvin tavanomaista pyramidipelille. Siinä annetaan monistenippu kouraan ja selitetään, että tämä on koulutuspaketti, Laiho sanoo.

Kaikille ilmaisia tuotteita?

Naismyyjän mukaan yritys on Suomessa ensimmäinen verkostomarkkinointiyritys, jossa myös asiakkaat voivat tehdä asiakkaita. Linjassa ensimmäinen asiakas tilaa esimerkiksi vuodeksi tuotepaketin, joka maksaa 39 euroa kuukaudessa. Jos hän saa värvättyä neljä uutta asiakasta, jotka tilaavat samanlaisen tuotepaketin, hän saa tilaamansa tuotteet ilmaiseksi.

Diamond-tasolla oleva myyjä tienaa 3 000 euroa kuukaudessa, lisäksi hän saa 1 000 euron autobonuksen ja 200 euron suuruisen puhelinbonuksen kuukausittain.

Rääkkyläläinen myyjä

- Myös ensimmäisen asiakkaan tekemät asiakkaat voivat saada tilaamansa tuotteet ilmaiseksi, jos he tekevät uusia asiakkaita, jotka tilaavat vastaavan tuotepaketin.

Myyjä toteaa, että saa uusien myyjien hankkimisesta krediittejä, jotka auttavat häntä nousemaan ylemmille tulotasoille.

- Kyllä siitä saa rahallistakin hyötyä.

Kyseinen verkostomarkkinointiyritys pitää viikottain liiketoimintaneuvotteluja esimerkiksi Joensuussa. Suomessa jälleenmyyjiä kerrotaan olevan yli 2 000. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa myyjiä on jo useita kymmeniä.

Uudesta laista ei ole ennakkopäätöksiä

Turun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2007 verkostomarkkinointiyritys Move Networksin perustajajäsenet sakkoihin rahankeräysrikoksesta ja markkinointirikoksesta. Turun hovioikeus kuitenkin teki asiassa vapauttavan päätöksen, sillä se katsoi toiminnan alkaneen ennen uuden rahankeräyslain voimaantuloa. Uuden lain ajalta ei ole oikeuskäytäntöä siitä, miten lakia sovelletaan.

- Jos me muistamme vielä sen Turun hovioikeuden päätöksen, niin jos tavara aidosti myyjän ja ostajan välillä liikkuu, niin silloin ei olisi Turun hovioikeuden ennakkoratkaisun perusteella kyse ei ole kielletystä ja rangaistavasta menettelystä vaan laillisesta kaupankäynnistä, kertoo Laiho.

- On se tietysti mahdollista, että säädöksiä olisi tarkasteltava. Uudessa rahankeräyslaissa täsmennettiin pyramidipelikieltoa ja rangaistavan työn tunnusmerkistöä. Vaikea on sanoa, kun ei ole tämän uuden lain mukaista tulkinta käytäntöä olemassa. Se pitäisi tietenkin testata, jatkaa Laiho.

Toinenkin kahviyritys apajille

Toinen verkostomarkkinointiyritys ei ole vielä tullut virallisesti Suomeen, näin kertovat myyjät. Myyntiä kuitenkin tehdään Suomessa ja uusia myyjiä värvätään. Jälleenmyyjät ovat rekisteröityneet Hollantiin myyjiksi. He kertovat maksavansa arvonlisäveroa Hollantiin, mutta ilmoittavansa ansiotuloistaan Suomen verokarhulle.

Maailmanlaajuisesti toimiva yritys kauppaa myös kahvia. Aloittaakseen kaupanteon myyjän tarvitsee maksaa noin 40 euron suuruinen aloitusmaksu. Myyjän mukaan sen jälkeen kaikki riippuu myynnistä.

- Tuloa saa yhdeksästä portaasta alaspäin. Minun tekemästäni työstä saa yhdysvaltalainen mies rahaa, kiteeläinen verkostomyyjä kertoo.

Kuluttajaviraston kaavion mukaan (siirryt toiseen palveluun)tasolla yhdeksän mukana on jo 1 953 125 henkilöä, jos jokainen mukaan liittynyt on värvännyt 5 henkilöä lisää. Kiteeläisnaisen mukaan hänellä on kollegoja Suomessa yli 300.

- Minä olen oikeasti nähnyt sen, että joka ikinen kuukausi sieltä oikeasti tulee rahaa minun tilille. Sellaista, joka ei ole kiinni minun omasta myynnistäni millään tavalla vaan raha tulee alalinjan tekemästä työstä, kertoo naismyyjä, joka on mukana kahdessa eri verkostomarkkinointiyrityksessä.

Enkä kehota ketään lähtemään mukaan.

Jouni Laiho

Myyjä kertoo, että tulot voivat olla erittäin suuria. Hänen mukaansa saksalainen mieshenkilö, joka on vielä pikkutekijä, tienaa 300 000 euroa kuukaudessa.

Toimittajan pitäessä kahvin suurta myyntiä yllättävänä, koska paketillinen maksaa 30 - 40 euroa, myyjän vastaus yllättää vielä enemmän.

- Enhän mie itse niitä myy.

Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho kehottaa harkitsemaan tarkoin tämän kaltaiseen toimintaan mukaan lähtemistä.

- Minä en lähtisi mukaan. Enkä kehota ketään lähtemään mukaan, Laiho toteaa.

Laihon mukaan poliisin olisi syytä selvittää yritystoiminnan taustoja.

TÄSMENNETTY: Pohjois-Karjalassa jälleenmyyjiksi on ryhtynyt noin sata henkilöä eikä satoja.