Uudet vitosen setelit eivät toimi kaikilla maksuautomaateilla

Suomen Pankin mukaan tilanne on ymmärrettävä, koska setelit julkistettiin toukokuussa ja automaattien päivitys vie aikansa.

Kotimaa
Henkilö pitelee uutta ja vanhaa viiden euron seteliä.
Henkilö pitelee uutta ja vanhaa viiden euron seteliä.Yle

Toukokuussa käyttöönotetut viiden euron setelit eivät toimi kaikilla automaateilla. Suomen Pankki sanoo, että sillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni maksuautomaatti hylkii uusia seteleitä, mutta pankin mukaan ongelma ei ole suuri.

Turun Sanomat kirjoitti asiasta perjantaina. Lehden mukaan esimerkiksi ABC-ketjun huoltamoiden tankkausautomaateista suuri osa hylkii uusia viiden euron seteleitä. Huoltamoketju arvioi päivittävänsä automaatit ensi vuonna, kun uudet kymmenen euron setelit otetaan käyttöön.

Suomen Pankki sanoo seuraavansa automaattien päivitystä. Pankille on tärkeää, että uudet setelit kelpaavat maksuvälineinä, mutta ymmärrystä riittää myös huoltamoille. Automaatin päivitys uusiin seteleihin maksaa, ja korkean bensan hinnan takia viiden euron setelit eivät tuo suuria tuloja huoltamoille.

- Uudet setelit otettiin käyttöön toukokuussa, joten on ymmärrettävää, että kestää hetken, ennen kuin ne toimivat kaikkialla. Seuraamme tilannetta ja luotamme siihen, että päivitykset tehdään kohtuullisessa ajassa, sanoo Suomen Pankin tiedottaja Richard Brander.

Lisäksi Suomessa on sopimusvapaus: Kaupat voivat ilmoittaa, että ne kelpuuttavat vain käteisen tai määritellä, minkä suuruisia seteleitä ne ottavat vastaan. Esimerkiksi osa kaupoista ei turvallisuussyistä hyväksy 500 euron seteleitä.

- Yleisesti seteliuudistus on edennyt hyvin, Brander lisää.

Branderin mukaan seteliuudistus on aiheuttanut ongelmia muuallakin Euroopassa. Suomessa ongelmat ovat vähäisiä, koska suomalaiset käyttävät vähän käteistä muihin Euroopan maihin verrattuna.

Suomen Pankki aikoo seurata tilannetta ja erityisesti sitä, minkälaisia ja kuinka laajoja ongelmia uuden setelin käyttöönotosta syntyy. Branderin mukaan tilanteesta aiotaan ottaa oppia ensi vuoteen, jolloin on tarkoitus uudistaa kymmenen euron seteli.

EU aikoo uudistaa kaikki eurosetelit. Uudistus etenee vaiheittain. Noin vuoden välein uudistetaan yksi seteliarvo.