Camp Hastur kokoaa luovan väen yhteen Torniossa

"Hasturin leirissä" kulttuuriväki tekee mitä parhaiten osaa: ideoi ja saa aikaan vaikkapa tapahtuman Tornioon. Tärkeintä eivät ole kuitenkaan saavutukset, vaan kohtaaminen.

Tornio
Elina Stoor ja Sami Vuokila pitelevät Camp Hastur-kylttiä
Laura Holappa / Yle

Oranssin rintamamiestalon yläkerrassa Torniossa kokoontuu tänä kesänä väkeä, jolta ei ideoita puutu. Sami Vuokilan luotsaama Camp Hastur julistaa olemassaolollaan perustajansa ideologiaa: yhdessä ajatukset sinkoilevat aina tehokkaammin.

- Camp Hastur on luova tila. Pääasia on, että on luovuutta ja intoa muuttaa asioita, nähdä asiat eri perspektiivistä. Ja tämä yläkerran huoneisto on se alusta, Vuokila kuvailee.

Camp Hastur liittyy olennaisesti Vuokilan ja muutaman hänen ystävänsä yhteiseen Osuuskunta Hasturiin, jonka tavoitteena on tuottaa ulkoliikunta-aiheinen mobiilipeli. Suuri osa Vuokilan ajasta Camp Hasturissa kuluukin pelin koodaamiseen.

Pääasia on, että on luovuutta ja intoa muuttaa asioita, nähdä asiat eri perspektiivistä.

Sami Vuokila

- Se on sellainen isompi leipää ja voita -projekti. Mutta sitten tähän liittyy taiteellinen ja luova toiminta ja taiteellisten ihmisten tuominen yhteen. Se on nyt muotoutunut tällaiseksi kuin Camp Hastur, Vuokila selventää.

Kulttuuritapahtuma ja -voimala Tornioon

Japanin Kobessa pitkään asuneen, torniolaislähtöisen Vuokilan "leiri" on avoin kaikille, jotka sinne tuntevat kuuluvansa. Riittää, kun esimerkiksi Facebookin kautta laittaa viestiä, että haluaisi tulla meininkiin mukaan.

Ja moni on halunnut. Camp Hasturiin ovat löytäneet tiensä muun muassa torniolais-haaparantalaisen Kulttuurikorporaation aktiivit, ja yhdessä on suunnitteilla tapahtuma, joka toivon mukaan avaa ovet kiinnostavaan rakennukseen - entisen Lapin Kullan tehtaan voimalaan.

Kulttuuriväki neuvottelee parhaillaan Hartwallin kanssa voimalan tilojen vuokraamisesta, ja mikäli se onnistuu, siellä järjestetään iso tapahtuma kaikille torniolaisille.

- Meillä on tulossa avoimien ovien päivä folk-henkisellä juhlalla. Ajatuksena on se, että saisimme ne Lapin Kullan ovet auki kaikelle kansalle. Varmasti aika monia kiinnostaa miltä siellä näyttää, vuokraneuvotteluista vastaava Elina Stoor hehkuttaa suunnitelmia.

Tavoitteena on, että voimalaan syntyisi myös pysyvä kulttuuriväen kohtaamistila - kulttuurivoimala - senkin jälkeen, kun Vuokila on Hasturinsa vienyt mukanaan Japaniin.