Hyppää sisältöön

Geenimuunnellun soijan käyttö aloitettu rehunvalmistuksessa Turun ja Raision tehtailla

Suomen Rehun Turun tehdas sekä Raision Rehutehdas ovat ottaneet geenimuunnellun soijan käyttöön tänä keväänä. Syynä ovat muuntelemattoman soijan kalliimpi hinta ja heikentynyt saatavuus.

Suomen Rehun Turun tehdas. Kuva: YLE / Anssi Paloposki

Suomen Rehun Turun tehtaalla on otettu käyttöön geenimuunneltu soija rehun valmistuksessa. Myös Raision Rehutehtaalla muuntogeeninen soija on otettu käyttöön tänä keväänä sika- ja siipikarjarehuissa. Molemmat myyvät myös muuntelemattomasta soijasta valmistettua rehua.

Syynä ovat muuntelemattoman soijan kalliimpi hinta ja heikentynyt saatavuus. Gm-soijan osuus Suomeen tuodusta soijasta on pysytellyt 15 prosentin tuntumassa, koska suurimmat rehunvalmistajat ovat tähän saakka välttäneet sitä. 

- Kuluttajien mukaan aina mennään, eli mitä kuluttajat haluavat ja mikä on se vaikuttava tekijä. Jos hinta määrää, niin mennään hinta edellä, sanoo Turun tehtaan tehdaspäällikkö Jarno Erkamaa.

Maailmalla noin 95 prosenttia soijasta on geenimuunneltua, arvioi Erkamaa.

- Gmo-vapaan soijan viljelypinta-ala pienenee koko ajan ja sen saaminen samalla hankaloituu sekä hinta nousee. Hintaero muunnellulla ja muuntelemattomalla rehulla on selkeä.

Ei todettua terveysriskiä

Laatueroja muunnellulla ja muuntelemattomalla soijalla ei Erkamaanmukaan ole.

Suomi on halunnut pysyä kuitenkin muuntelemattoman soijan käytössä ehkä eettisten arvojen takia

Jarno Erkamaa

- Mitään turvallisuusriskiä ei gm-soijassa ole myöskään todettu olevan. Molemmat ovat ihan yhtä terveellisiä ja yhtä toimivia tuotteita, minkä puolesta puhuu myös sen yleisyys maailmalla. Suomi on halunnut pysyä kuitenkin muuntelemattoman soijan käytössä ehkä eettisten arvojen takia, arvelee Erkamaa.

Tietyt asiakkaat eivät edelleenkään halua ostaa muuntogeenisestä soijasta valmistettua rehua.

- Olen kuullut perusteluiksi, että jotkin firmat haluavat pysyä juuri eettisten arvojen takia gmo-vapaina.

Pakkaus ei kerro kuluttajalle gm-soijasta

Kuluttajalle ei selviä tuotepakkauksesta tai ravintolassa, onko lihan kasvatuksessa käytetty geenimuunneltua soijaa vai ei.

- Eipä taida kuluttaja tietää, ei. Esimerkiksi ravintoloissa liha on suurimmaksi osaksi jo vuosia ollut gm-soijalla kasvatettua lihaa ja tuskin kuluttajat ovat siellä kovinkaan paljon asiaa selvitelleet, Jarno Erkamaa epäilee.

Myös tuontiliha on jo pitkään ollut suurelta osin gm-soijasta valmistetulla rehulla kasvatettua, muistuttaa Erkamaa.

- Viranomaiset eivät vaadi merkitsemään Gm-rehun käyttöä lopputuotteeseen. Eivät kotimaiseen eivätkä ulkomaiseen.

Otsikkoa muutettu ja otsikkoon lisätty Raision tehtaat 15.7. kello 13.35.