Hukkakauran kitkeminen hoidettava ajoissa

Hukkakaura lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta. Sen torjuminen on kiinni lähinnä viljelijöiden omasta viitseliäisyydestä ja tarkkuudesta.

Kotimaa
Hukkakauraa
Yle

Hukkakauran kerääminen on taas ajankohtaista suomalaisilla maatiloilla. Hukkakaura on yksivuotinen heinämäinen rikkakasvi, jonka yksi yksilö voi tuottaa satoja siemeniä. Siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä vuosia.

Hukkakaura lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta. Sen torjuminen on pääosin kiinni viljelijöiden omasta viitseliäisyydestä ja tarkkuudesta.

- Myös Evira ja kuntien maaseutuviranomaiset tekevät tarkastuksia pelloille, mutta silloin on yleensä kyse laajemmasta ongelmasta, kertoo kasvinviljelyasiantuntija Anssi Mallat Etelä-Suomen ProAgriasta.

Torjunta-aineet voivat tulla kalliiksi

Evira ja maatalousviranomaiset antavat tarvittaessa torjuntaohjeet maanviljelijälle ja tekevät suunnitelman siitä, mitä kasveja hukkakauran valtaamilla lohkoilla voidaan vielä viljellä ja millaista torjuntaa hukkakauraa vastaan käytetään.

- Torjunta-aineet tulevat kalliiksi viljelijälle, mutta jos hukkakauraa on päässyt leviämään eri puolille peltoa, torjunta-aineiden käyttö on suositeltavaa. Ne maksavat kuitenkin itsensä takaisin, Mallat sanoo.

Mallatin mukaan hukkakauran torjunta-aineille voi kertyä hintaa yli 50 euroa hehtaaria kohti. Jos hukkakaura ei ole levinnyt pellolle laajemmalti, riittää torjuntaan itse kitkeminen ja tavalliset rikkakasviaineet.

Hukkakaura voi levitä naapuripeltoonkin

Mallatin mukaan hukkakaura on parasta kerätä tarkistusaikana, jottei se pääse lisääntymään laajemmalti. Suurin osa viljelijöistä huolehtii hukkakauran kitkemisestä tunnollisesti, kertoo Mallat. Välinpitämättömämpiäkin viljelijöitä kuitenkin löytyy.

- Vaikka itse huolehtii omasta pellostaan, mutta naapuri ei kitke hukkakauraansa kunnolla, voi se levitä vieruspeltoonkin.

Pahimmillaan pelto voi mennä hukkakauran leviämisen vuoksi kesannolle, jolloin siinä ei enää pystytä tuottamaan kasveja.

Hukkakauran kerääminen aloitetaan normaalisti juhannuksen jälkeen ja se kestää hieman yli heinäkuun puolivälin.