Värikkäät taidepömpelit valtaavat Kotkan kadut

Seitsemän sähkökaappia saa uudet ilmeet heinäkuun aikana Kotkansaarella. Ekaterina Montonen maalaa taidepömpeliä Toivo Pekkasen puistoon.

kulttuuri
Nainen tekee graffitia sähkökaappiin
Kirsi Lönnblad / Yle

Yksitoikkoiset sähkökaapit muuttuvat värikkäiksi taidepömpeleiksi Kotkassa kesän aikana. Ympäri Kotkansaarta sijaitsevien seitsemän sähkökaapin pinnat saavat uudet ilmeet, kun joukko taiteilijoita panee taitonsa likoon heinäkuun aikana.

Yksi taiteilijoista on Ekaterina Montonen, jonka teos alkaa hahmottua Toivo Pekkasen puistossa seisovan sähkökaapin pintaan. Montosta idea sähkökaappien maalaamisesta ihastuttaa.

- Tämä on ollut ihana projekti, joka antaa myös ulkopaikkakuntalaisille jotain hämmästeltävää, Ekaterina Montonen sanoo.

Tähän mennessä taideteoksia on ilmestynyt harvakseltaan. Sibeliuspuiston viereisellä kävelykadulla seisoo sähkökaappi, jonka kylkeä koristaa kitaraa soittava pelle. Kuusisessa sijaitseva sähkökaappi on saamassa puolestaan merellisen ilmeen.

Teos syntyy tuskan ja hien kautta

Ekaterina Montonen on aloittanut taidepömpeliurakan puhdistamalla sähkökaapin pinnan ja maalaamalla vanhoja tägejä piiloon. Pohjaväreiksi ovat valikoituneet sini-punaiset sävyt, joiden päälle on tarkoitus tulla Montosen mukaan graafista kuviota.

Roller derby -harrastus on innoittanut nuorta naista maalaamisessa. Montonen kertoo kulkeneensa tulevan taidepömpelin ohi usean vuoden ajan derby-harjoituksiin. Avuksi maalausurakkaan on lupautunut Montosen joukkuekaveri Inka Pitkänen. Luvassa on hikisiä päiviä auringon paahteessa.

- Ainahan se paras työ hien avulla tulee. Tuskaa ja hikeä, Montonen ennakoi taidepömpeliurakasta.