Syyriassa repesi uusi rintama: kapinalliset julistivat sodan al-Qaidalle

Islamistinen taistelijaryhmä tappoi yhden vapaan armeijan tärkeimmistä sotilaskomentajista. Vapaa armeija julisti sodan ryhmälle, joka on Irakin al-Qaidan osa.

Ulkomaat
Savua nousee moskeijan läheltä Syyrian Homsissa.
EPA

Syyrian kapinallisten vapaa armeija on raivostunut yhden komentajiensa surmasta. Al-Qaidaan sidoksissa oleva ryhmä tappoi kapinallisten korkeimpaan johtoon kuuluneen sotilaskomentajan torstaina. Perjantaina vapaan armeijan johto julisti sodan ryhmittymää vastaan.

Ilmoitus on viimeisin juopa presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien oppositiojoukkojen keskuudessa. Vapaa armeija ja islamistiset ryhmittymät ovat taistelleet yhteisissä rintamissa, mutta viime aikoina osapuolten välillä on ollut useita välikohtauksia.

Kamal Hamami, joka tunnettiin myös sotanimellään Abu Bassel al-Ladkani, oli tapaamassa Irakin ja Levantin islamilainen valtio (ISIS) -nimistä ryhmittymää Latakiassa keskustellakseen yhteisistä taistelutoimista. ISIS kuitenkin surmasi komentajan tapaamisessa ja haavoitti kahta muuta seurueessa ollutta. Tiettävästi kiista oli syntynyt yhdestä tiesulusta Latakian maakunnan pohjoisosassa.

- Islamilainen valtio soitti minulle ja sanoi, että he ovat tappaneet Abu Basselin ja tappavat koko ylimmän sotilasneuvoston, sanoi vapaan armeijan tiedottaja Qassem Saadeddine.

Vapaa armeija ei katsonut tätä hyvällä vaan korkea-arvoinen komentaja uhkasi perjantaina "pyyhkiä koko ryhmällä lattiaa". Syrian Observatory for Human Rights sanoi, että ISIS on surmannut jo aiemmin ainakin yhden kapinallistaistelijan Latakian maakunnassa telotustyyliin. Lisäksi viime viikolla kymmeniä vapaan armeijan taistelijoita kuoli tulitaistelussa ISISiä vastaan Idlibin maakunnassa. ISIS on myös pitänyt vapaan armeijan sotilaita vankinaan.

Yhdysvallat on pannut jäihin suunnitelmat aseistaa kapinallisia, koska pelkona on ollut, että aseet päätyisivät islamistisille taistelijoille. Syyriassa toimii kaksi suurempaa al-Qaida-sidoksisista ryhmää, ISISin lisäksi Al-Nusran rintama. Molemmat ovat alun perin Irakista.

Lähteet: Reuters, AFP