Vuokatin MM-urakka ylittämässä kaikki odotukset

Tavoitteena oli tehdä kaikkien aikojen parhaat suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut, hymyilee Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki. Kova työ on kantamassa hedelmää, sillä kisojen loppusuoralla ei hampaan kolosta löydy oikein mitään valitettavaa.

urheilu
Suunnistuksen MM-kisojen yleisöä Sotkamossa Kumpulan stadionilla.
Jarmo Nuotio / Yle

Suunnistuksen MM-kilpailut ja Kainuun Rastiviikko ovat tuoneet Sotkamoon yli 10 000 suunnistuksen ystävää ympäri maailmaa. Väki on kulkenut ympäri Sotkamoa yli 1 000 talkoolaisen voimin rakennetuissa ja ylläpidetyissä kilpailukeskuksissa busseilla, autoilla, pyörillä sekä jalan. Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäen mukaan ponnistus ei ole ollut turha, sillä odotukset on jopa ylitetty.

- Mikään asia ei ole jäänyt hampaankoloon. Suomalaisten mitalimäärä, osanottajamäärät, kelit, liikenne ja tunnelma. Kokonaisuus on erittäin onnistunut.

Ilomäen mukaan jopa sadepäivä osui oikeaan kohtaan.

- Sää on mikä on, mutta nyt se osui MM-kisojen välipäivään ja kasteli sopivasti maastoa. Suuret kiitokset järjestelijöille ovat jo nyt paikallaan, sillä myös kansainväliset vieraat ovat vähintäänkin tyytyväisiä Vuokatin kisoihin. Jonot ovat pieni juttu, kun katsoo kokonaisuutta. Tämä ei ole pelkkää markkinapuhetta, vaan oikeasti totta.

Vuokatti näytti ja näkyy Amerikkaan saakka

Ilomäen mukaan Vuokatin kisat ovat malliesimerkki siitä, miten asiat voidaan tehdä.

- Täällä kisat on tehty urheilijan ehdoilla, mikä on onnistunut ratkaisu. Vuokatin urheiluopisto kisakylänä toimii loistavasti, kaikki ovat koolla ja tarpeelliset asiat saatavilla samassa paikassa. GPS-seuranta ja televisiointi ovat myöskin palvelleet tarkoitustaan. Kainuun Rastiviikon yhdistäminen MM-kisoihin on tarjonnut myös ainutlaatuisen tunnelman koko viikon ajalle.

Paikallisesti kisat ovat olleet myös menestys matkailulle ja kaupankäynnille.

- Vuokatin kisat näkyvät televisiossa ensimmäistä kertaa lajin historiassa myös Amerikassa, mikä antaa tulevaisuuteen kaikille lisää mahdollisuuksia.

Vuokatti tarjoaa epäsuomalaista tunnelmaa

Kaikkien aikojen suurimpien kisojen loppusuoralla Vuokatti saa tunnustusta.

- Täällä on näytetty, että myös pienemmällä paikkakunnalla osataan järjestää suuret kisat. Täällä myös suomalaisurheilijat, varsinkin miehet, näyttivät, että paineista huolimatta kotikisoissa uskalletaan menestyä. Ehdottomasti parasta järjestelyissä ja urheilullisesti oli jopa epäsuomalainen tunnelma, eli että täällä voi olla myös hauskaa.

Vuokatti on myös nostanut MM-kisojen riman korkealle.

- Italiassa on jo pyyhitty kylmaa hikeä otsalta. He ovat myöntäneet, että heidän resurssinsa ovat ensi vuonna pienemmät. Toisaalta, tietysti Venetsiassa juostu sprintti kuulostaa aika hienolta sekin.