Ulkomaalaisille marjanpoimijoille on hankalaa löytää majoitusta

Suuren joukon majoittaminen edullisesti voi muodostua ongelmaksi. Osa poimijoista on jättänyt majoitustilat niin huonoon kuntoon, ettei poimijoita enää haluta samaan paikkaan uudelleen.

Kotimaa
Marjanpoimija
YLE

Majoituksen järjestäminen viikonloppuna Suomeen saapuville ulkomaalaisille marjanpoimijoille on osoittautunut vaikeaksi. Paikkojen löytäminen on hankalaa, sillä marjanpoimintayritykset haluavat pitää kustannukset alhaalla ja löytää majapaikat läheltä marjamaita.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunnan mukaan majoituksen kustannusten on pysyttävä 5–10 euron haarukassa vuorokaudelta, jotta se olisi kannattavaa. Tällöin kohteiden taso ei ole järin huikea.

Olemme aina päässeet samoihin paikkoihin takaisin. Eihän siinä ole mitään järkeä että polttaa sillat takanaan.

Vernu Vasunta

Yleensä poimijat majoittuvat leirintäalueilla, mökkikylissä, leirikeskuksissa tai muissa vastaavissa tiloissa, joiden kapasiteetti riittää useiden ihmisten majoittamiseen. Ulkomailta tulevien poimijoiden majoituksen järjestää heidät kutsunut yritys.

- Kun iso joukko täytyy majoittaa edullisesti, se ei ole aina helppoa. Joskus majoituksen järjestäminen ei onnistu ja silloin majapaikat täytyy sijoittaa pidemmän matkan päähän, Marja-Matti Oy:n toimitusjohtaja Matti Hankonen kertoo.

Majoitus kohtuullisten välimatkojen päästä

Osa yrityksistä kuljettaa poimijoita päivittäin huomattavan pitkiä matkoja marja-apajille. Vaihtoehtona voi olla myös liikkuva majoitus.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunnan mielestä marjapaikat tulisi löytää kohtuullisten välimatkojen päästä.

- Ihanteellista olisi, että marjaa saisi sadan kilometrin säteellä majapaikasta.

Jälkipuheita on aiheuttanut toisinaan myös majoituspaikkojen jättäminen huonoon kuntoon, jolloin kohdetta ei välttämättä haluta uudelleenvuokrata. Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta ei ole törmännyt vastaaviin ongelmiin.

- Olemme aina päässeet samoihin paikkoihin takaisin. Eihän siinä ole mitään järkeä, että polttaa sillat takanaan. Jos ovet ovat seuraavalla kerralla kiinni, niin ei se toimi pitkällä tähtäimellä.

Periaatteellinen ohjeistus, mutta ei valvontaa

Poimijoiden majoitusoloja määrittelevät suurpiirteiset ohjeet. Esimerkiksi Luonnontuoteteollisuusyhdistys on laatinut ulkomaisten poimijoiden periaatteet, jonka mukaan poimijoille tulee järjestää riittävät majoitusolosuhteet.

- Kyseessä ovat minimisäännöt, joita yritysten toivotaan noudattavan, luonnontuotteiden talteenoton ja käytön edistämishankkeen toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.

Vernu Vasunnan mukaan asumuksissa on olemassa tietty standardi. Kohteen tulee olla sellainen, että siellä pystyisi itsekin asumaan.

- Täytyy muistaa, että poimijat asuvat yleensä vaatimattomissa oloissa. Tärkeintä heille ei ole välttämättä majoitusolosuhteet, vaan marjojen poiminen.

Yritykset sitoutuvat noudattamaan periaatteita, mutta käytännössä valvontaa on mahdotonta toteuttaa. Ulkomaalaisten luonnonmarjojen poimijoiden työolojen ja työehtojen, kuten asumisolojen, valvonta ei kuulu työsuojeluviranomaisille.

- Poimijoilla ei ole työsuhdetta, joten työturvallisuuslaki ei koske heitä, kertoo apulaispiiripäällikkö Maija van der Weij Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Simo Moision korviin on kantautunut jonkin verran, että yritykset oikoisivat säädöksiä, mutta yleisempää tietoa asiasta ei ole.

- Asia on kuitenkin yrityksille imagokysymys. Lisäksi laatujärjestelmien avulla yritykset ovat tiukan valvonnan alla, Moisio huomauttaa.