OTKES: Vihtavuoren tapahtumat täsmentyvät lähipäivinä - "Tässä kohtaa ei uskalla täräyttää"

Räjähdejätteen alkuperästä ei ole vieläkään varmaa tietoa, mutta Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kokonaiskuva on selkiytymässä.

Kotimaa

Laukaan Vihtavuoren vaaratilanteen tutkinta on edennyt merkittävästi perjantain aikana, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Hän uskoo, että räjähdysvaaraan ja laajaan evakuointiin johtaneet syyt selviävät lähipäivien aikana.

- Tänään on alkanut löytyä palasia, mutta vielä on asioita, joita pitää varmistaa. Siinä mielessä ei tässä kohtaa uskalla täräyttää, että näin se on.

Räjähdejätteen alkuperä on edelleen epäselvä. Tutkinnan etenemisestä ja siitä kertomisesta vastaa Nurmen mukaan poliisi.

Viranomaiset aloittivat perjantaina tutkinnan Laukaassa yhteispalaverilla, johon osallistuivat poliisi, Tukes ja Onnettomuustutkintakeskus. Kaikki selvittävät tapahtumia omasta näkökulmastaan, sanoo Nurmi.

- Koordinointi on tärkeää, ettei tehdä päällekkäistä työtä ja kaikki asiat tulevat hoidettua. Eri toimijoilla on omista lähteistä saatuja tietoja. Päivitimme yhteistä kuvaa ja sitä, mitä kukakin aikoo tehdä.

Onnettomuustutkintakeskus keskittyy Nurmen mukaan siihen, onko Vihtavuoressa toimittu räjähdesäädösten mukaan, sekä siihen, onko räjähdevalmistaja Forcitin ja viranomaisten valvonta ollut asianmukaista.

- Lähdemme liikkeelle siitä, mistä räjähdejäte on saanut alkunsa, miten se on kuljetettu teollisuusalueelle ja miten sitä on käsitelty, kertoo Nurmi.