Forcit keskeytti tuotantonsa konttien siirtämiseksi - puolustusvoimilta virka-apua

Kaikki jätekontit siirretään noin 600 metrin päähän kauemmas tuotantolaitoksista. Tuotanto jatkuu näillä näkymin keskiviikkona.

Kotimaa
Vihtavuoren tehdasalue Laukaassa 12. heinäkuuta 2013.
Vihtavuoren tehdasalue Laukaassa 12. heinäkuuta 2013.Lehtikuva

Forcit on päättänyt siirtää parisataa jätekonttiaan turvallisempaan paikkaan. Tuotanto on keskeytetty tänä iltapäivänä, ja kontit siirretään maanantain ja tiistain aikana.

Päätöksen tuotannon keskeyttämisestä teki tehdas itse.

- Suunnittelimme ja mietimme tämän konttien siirron siten, että tuotanto voisi jatkua normaalisti keskiviikkoaamuna, kertoo riskienhallintajohtaja Matti Vähä-Passi.

Tukesin mukaan tehdasalueella on kaikkiaan 300 - 500 jätekonttia. Ongelmana on parinsadan kontin ryhmä, joista yhdessä käynnistynyt kemiallinen rektio aiheutti vaaratilanteen keskiviikona.

Kaikki parisataa konttia siirretään tehdasalueen sisällä noin 600 metrin päähän nykyisestä paikasta. Keväästä saakka suunnitteilla olleelle sijoituspaikalle ollaan saamassa Tukesin lupa ja paikka valmistuu maanantaina.

Uutta sijoituspaikkaa suunniteltiin jo aiemmin

Uutta sijoituspaikkaa lähdettiin suunnittelemaan jo viime vuonna, sen jälkeen kun Tukes oli syyskuussa huomauttanut jätekonttien olevan liian lähellä varastoa.

- Huomautuksen jälkeen on ollut suunnitelmana, että konteille perustetaan uusi varasto. Yhtiö oli kyllä alkanut toimia, mutta se oli syystä tai toisesta siirtynyt kauemmas. Tätäkin asiaa meidän tutkinnassa selvitellään, kertoo Tukesin laitos- ja kaivosvalvonnan johtaja Päivi Rantakoski.

Lisäksi jätekonttien vieressä sijainnut räjähdetehtaan tuotevarasto tyhjennetään ja lähellä sijaitseva tuotantolaitos ajetaan toistaiseksi alas. Kemixin tuotantolaitos valmistaa ammoniumnitraattipohjaista emulsiota, joita käytetään räjähteiden valmistamiseen.

Keskeytyksestä syntyy tappioita, kun kaikkia toimituksia ei saada hoidettua.

- Maanantaina ja tiistaina hoidamme toimituksia varastoista niin pitkälti kuin se on mahdollista, sanoo Forcitin Vähäpassi.

- Kontteja seurataan nyt erityisesti. Kaikki kontit tarkistetaan, ja katsotaan ettei sisällä ole mitään kyseenalaista.

Savunneen kontin sisällöstä ei ole vielä tietoa, mutta yhtiö tietää, mistä se on peräisin.

- Tiedämme, mistä se on peräisin. Julkisuuteen tietoa ei voida kertoa näin esitutkinnan ollessa kesken. Se on kerrottu jo aiemmin, että oman tuotantomme jätteitä se ei ole. Kontti on peräisin joltain työmaalta, asiakkaalta tai mahdollisesti toiselta tuotantolaitokseltamme, Vähäpassi kertoo.

Tukes: Puolustusvoimat apuun

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on pyytänyt puolustusvoimilta virka-apua räjähdejätteiden kanssa.

Puolustusvoimat auttaa jätteiden varastoinnissa, kertoo Tukes.

- Puolustusvoimilta on pyydetty virka-apua. Turvallsuuden varmistamiseksi päädyimme siihen, että suuri osa konteista siirretään muualle, Päivi Rantakoski kertoo.

Näillä näkymin puolustusvoimat tulee auttamaan myös räjähdejätteiden hävittämisessä. Forcitin mukaan tehtaan oma jätteiden nykyiseen kertymistahtiin riittämätön hävittämiskapasiteetti on ollut yksi ongelmista.