Lukuisat vaaratiedotteet ärsyttävät kansalaisia

Vaaratiedotteen pelätään menettävän tehonsa.

Kotimaa
Television ruudusta otetussa kuvassa pyörii kuvan ylälaidassa viranomaisten hätätiedote, jossa kerrotaan että Vihtavuoren vaaratilanne on ohi.
Yle

Vaaratiedotteiden määrä televisiossa ja radiossa on kasvanut voimakkaasti tänä kesänä. Syynä on kesäkuun alussa voimaan tullut lakimuutos, joka on laskenut viranomaisten tiedotuskynnystä.

Televisiossa on tänä kesänä lähetetty jo yli 12 vaaratiedotetta, kun vastaava luku koko viime vuonna oli kaksi. Lakimuutoksen jälkeen viranomaiset ovat voineet itse arvioida, lähetetäänkö vaaratiedote vain radiossa vai sekä radiossa että televisiossa.

Vaaratiedotteet ovat poikineet runsaasti negatiivista palautetta Ylelle, joka joutuu julkaisemaan tiedotteet viranomaisten määräysten mukaan.

- Oma harkintamme tiedotteiden julkaisussa on äärimmäisen vähäinen. Julkaisemme viranomaistiedotteet lain mukaisesti pilkulleen sellaisina, kuin ne meille tulevat, Yle Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen sanoo.

Myös kansanedustajat ja sisäministeriö ovat saaneet palautetta vaaratiedotteista.

Karhut ja koirat sekaisin vaaratiedotteissa

Yleisöä ovat ärsyttäneet muun muassa alueellisten karhuhavaintojen lukeminen koko kansalle, vaaratiedotteiden tunnusmusiikki ja ruotsinkielisten käännösten heikko taso. Lisäksi on ihmetelty viranomaisten alhaista kynnystä lähettää vaaratiedote. Esimerkiksi Vaasassa varoitettiin kesäkuussa karhusta, joka ilmeisesti myöhemmin paljastui koiraksi.

Hallintovaliokunnan varapuheenjohtajan Maarit Feldt-Rannan mukaan lain tarkoituksena oli parantaa viranomaisten tiedottamista suuronnettomuuksien uhkasta sekä turvata kaksikielinen tiedottaminen. Nyt vaaratiedotteiden pelätään menettävän tehonsa, kun niitä lähetetään liian usein.

Feldt-Rannan mielestä lain toteutus ontuu.

- Kesän kokemusten perusteella on arvioitava, onko ilmoituskynnys riittävän korkealla. Lisäksi täytyy selvittää, tuleeko paikallisista vaaratilanteista tiedottaa koko maassa, Feldt-Ranta sanoo.

Viranomaisia kehotettu tarkempaan harkintaan

Sisäministeriö myöntää, että viranomaisten tiedotuskynnys on laskenut. Ministeriön valmiusjohtajan Janne Koivukosken mukaan tilanteeseen on jo puututtu teroittamalla viranomaisille lain tarkoitusta ja periaatteita.

- Tiedotteen antavan viranomaisen on harkittava, onko vaaratiedotteen antaminen välttämätöntä vai voiko tiedon välittää muulla tavalla alueella olevalle väestölle.

Koivukosken mukaan vaaratiedotteen lähettäminen alueellisesti ei ole teknisesti mahdollista.

Vaaratiedotteita lähettävät lukuisat eri viranomaiset, kuten poliisi ja pelastusviranomaiset, Ilmatieteenlaitos, Säteilyturvakeskus ja ministeriöt.