SAK haluaa alipalkkauksen rangaistavaksi

Nykyisellään vähimmäispalkkaus mainitaan työehtosopimuksissa, mutta sen rikkomisesta ei seuraa erillistä rangaistusta.

Kotimaa
Siivooja pesee ikkunaa.
Arja Lento / Yle

Työntekijöiden suurin keskusjärjestö SAK esittää, että alipalkkaus säädetään rangaistavaksi.

Nykyisellään vähimmäispalkkaus mainitaan työehtosopimuksissa, mutta sen rikkomisesta ei seuraa erillistä rangaistusta. Ainoastaan velvollisuus korvata maksamatta jäänyt palkka työntekijälle.

– Valitettavasti se ei riitä pitämään alipalkkausta kurissa, sanoo SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa harva työntekijä myöskään uskaltaa riitauttaa saataviaan alipalkkauksen takia, koska oikeudenkäynti voi olla pitkä ja hankala prosessi.

Palkansaajien näkökulmasta alipalkkaus on harmaan talouden räikein muoto, joka vaarantaa työntekijän toimeentulon. Yhteiskunnalta jää saamatta veroja ja eläkemaksuja, ja siitä kärsivät myös rehelliset työnantajat, jotka eivät pysty vastaamaan alipalkkaa maksavien yritysten kirittämään hintakilpailuun, SAK listaa esityksensä taustoja.

Järjestön mukaan alipalkkaus kohdistuu monissa tapauksissa ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin ja siihen voi pahimmillaan liittyä myös ihmiskauppaa.

Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) esitti alipalkkausta rangaistavaksi perjantaina MTV3:n uutisten kolumnissaan.

EK: Ei käy

MTV3:n haastattelema EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä tyrmää alipalkkauksen viemisen rikoslakiin.

Hän pitää palkkariitoja enemmän velan kaltaisena tilanteena.

- Jos jättää vaikka vuokran maksamatta tai sähkölaskun, niin sen joutuu tietysti maksamaan korkojen kanssa, mutta ei siitä linnaan joudu tai sakkoja joudu maksamaan, Äimälä sanoo MTV3:lle.

Äimälän mukaan nykyinen käytäntö on riittävän tiukka. Hän muistuttaa, että nykyisinkin oikeusjuttu on mahdollinen, jos työnantaja käyttää hyväksi työntekijän hädänalaista asemaa tai ymmärtämättömyyttä eli maksaa selkeää alipalkkaa.