1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptin talousahdinko pahenee - "Koko järjestelmä on korjattava"

Analyytikon mukaan investoijat pysyvät vielä pitkään etäällä sekasortoisesta maasta, vaikka naapureilta ja IMF:ltä virtaisi miljardeja euroja Egyptin nostamiseksi jaloilleen.

Ulkomaat
Maineikkaan Fishawi-kahvilan tarjoilijat odottelivat asiakkaita Khan al-Khalilin basaarissa Kairossa 6. kesäkuuta. Monet eurooppalaiset matkanjärjestäjät neuvoivat asiakkaitaan välttämään Egyptin-matkoja 30. kesäkuuta alkaneiden mellakoiden jälkeen.
Maineikkaan Fishawi-kahvilan tarjoilijat odottelivat asiakkaita Khan al-Khalilin basaarissa Kairossa 6. kesäkuuta. Monet eurooppalaiset matkanjärjestäjät neuvoivat asiakkaitaan välttämään Egyptin-matkoja 30. kesäkuuta alkaneiden mellakoiden jälkeen. Andre Pain / EPA

Egyptin surkea taloustilanne synkkenee entisestään epävakaan poliittisen tilanteen takia, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Maata riivaa korkea työttömyys, kiihtyvä inflaatio ja krooninen pula polttoaineista.

Levottomuudet ja niistä johtuva turvallisuustilanteen heikentyminen ovat vähentäneet selvästi ulkomaisten yritysten halua investoida maahan. Egyptille elintärkeä turismikaan ei elvy vielä pitkään aikaan, sanovat analyytikot.

Samaan aikaan neuvottelut 3,7 miljardin euron lainasta Kansainväliseltä valuuttarahastolta ovat jäissä. Analyytikko Andrew Cunningham toteaa AFP:lle, ettei lainasovusta edes olisi paljoa apua investointien edistämiselle.

- Maa on ollut sekasorrossa vuodesta 2011, siellä on juuri ollut sotilasvallankaappaus ja ihmisiä ammutaan kaduilla. Nämä tuskin ovat houkuttelevia näkymiä, sanoo Cunningham.

Egyptissä on yli 82 miljoonaa asukasta. Heistä jopa joka neljännen on arvioitu elävän köyhyysrajan alapuolella.

Analyytikko: Taloutta hoidettu huonosti vuosikymmeniä

Egyptin ulkomaiset valuuttavarannot ovat kutistuneet miltei 60 prosentilla sitten presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttämisen helmikuussa 2011. Kesäkuussa Egyptin keskuspankin varannot olivat 14,9 miljardia dollaria, mikä vastaa kolmen kuukauden tuonnin arvoa.

Samaan aikaan työttömyys on noussut tasaisesti. Ennätyslukema saavutettiin maaliskuussa, kun työttömiä oli Egyptin virallisten tilastojen mukaan 13,2 prosenttia. Myös nuorisotyöttömyys on lisääntynyt merkittävästi.

Aiemmin tällä viikolla tulevaisuus näytti himpun verran valoisammalta, kun Kuwait, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat lupasivat Egyptille erilaisia tukia yli yhdeksän miljardin euron arvosta. Analyytikoiden mukaan näillä vain ostetaan lisää aikaa.

- Ongelmat ovat valtavia ja rakenteellisia. Egyptin taloutta on hoidettu huonosti vuosikymmeniä, eikä tämä parantunut Muhammad Mursin aikana, kertoo Cunningham.

Uusien vallanpitäjien on myös kitkettävä rehottavaa korruptiota, parannettava surkeaa koulutusta ja karsittava pöhöttynyttä julkista sektoria. Vakauden saavuttaminen ja pätevän hallituksen nimittäminen on elintärkeää Egyptin elpymisen kannalta, sanoo taloustietoa arabimaista tuottavan Economic Research Forumin johtaja Ahmed Galal.

- Koko järjestelmä on korjattava. Se tulee olemaan vaikeaa mutta mahdollista, Galal arvioi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi