Vihtavuoressa valmistellaan räjähdekonttien siirtoa - jokaiseen kurkattu sisälle

Forcitin riskienhallintajohtaja Matti Vähäpassi kertoo, että suuronnettomuusuhan aiheuttaneen jätekontin sisältö on analysoitu. Vähäpassin mukaan kontissa savunneesta aineesta on viitteitä, mutta hän ei halua paljastaa aineen nimeä ennen tutkimustulosten valmistumista.

Kotimaa
Kuumentunut jätekontti savusi räjähdevalmistaja Forcitin Vihtavuoren tehdasalueella Laukaassa.
Keski-Suomen pelastuslaitos

Forcitin tehdasalueella Laukaan Vihtavuoressa on rakennettu viikonloppuna uutta varastointialuetta, jonne onnettomuusuhan aiheuttaneet räjähdejätekontit siirretään alkuviikosta.

Forcitin riskienhallintajohtaja Matti Vähäpassi kertoo, että parinsadan jätekontin siirtoa on valmisteltu jakamalla kontit ryhmiin ja merkitsemällä ne aiempaa paremmin.

- Jokaiseen konttiin on myös katsottu sisälle, näkyisikö siellä mitään poikkeavaa, sinne kuulumatonta. Kontteja on jaoteltu esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon niissä on ainetta. Ja jos se näyttää jotenkin poikkeavan näköiseltä päällepäin, ne jaotellaan erikseen.

Vähäpassi sanoo, että myös muut kontit, joilla esimerkiksi viedään työmaille ja tuodaan työmailta materiaalia tullaan siirtämään uudelle varastoalueelle.

Jotain viitteitä asiasta on, mutta ennenkuin saamme laboratoriosta tutkimustulokset, ei tohdi vielä sanoa, mikä on syy.

- Nämä kontit ovat ns. puhtaita, eivät riskikontteja. Tukesin kanssa on ollut puhetta myös niiden siirrosta, että siirrettäisiin myös ne kauemmas tältä alueelta.

Uusi varastoalue saadaan valmiiksi nopeutetulla aikataululla maanantaina. Alue sijaitsee noin puolen kilometrin päässä onnettomuuskonttien paikasta. Vähäpassi kertoo, että kontit siirretään tiistaipäivän aikana turvallisemmalle alueelle.

- Kun tuotanto ajettiin alas perjantaina, olemme saaneet mobilisoitua työntekijöitä näihin muihin töihin.

Savun aiheuttaneesta aineesta jo viitteitä

Vähäpassin mukaan savunneen jätekontin sisältö on analysoitu, mutta tarkemmin hän ei halua vielä paljastaa, mitä vaarallisen reaktion aiheuttanutta ainetta kontissa oli.

- Jotain viitteitä asiasta on, mutta ennen kuin saamme laboratoriosta tutkimustulokset, ei tohdi vielä sanoa, mikä on syy. Laboratoriotutkimusten perusteella tiedämme varmasti, mitä se aine on.

Uuden varastoalueen koko on Vähäpassin mukaan riittävä tehtaan tarpeisiin. Ongelmana on enemmän räjähdeaineiden hävittäminen. Vähäpassin mukaan puolustusvoimat tulee hävittämään suuronnettomuusuhan aiheuttaneen parinsadan kontin erän.

- Emme me halua niitä siellä varastoida, vaan haluaisimme ne hävittää. Tämä hävittämiskapasiteetti on ollut rajallinen, mikä on tämän koko ongelman meille aiheuttanut. Tukes on pyytänyt meille virka-apua puolustusvoimilta jätteiden kuljettamisessa ja hävittämisessä.

Vähäpassi arvioi, että perjantaina keskeytetty räjähdetehtaan tuotanto saadaan käyntiin jälleen keskiviikkona. Tukes antaa vielä erikseen luvan tehtaan käynnistämiseen.