Kokoomuksen Männistö ja Räty: Kirkollisasiat pois äärilaidan Räsäseltä

Onko äärilaitaa kulkeva kirkkoministeri perustelluin viestinviejä kirkon suuntaan suomalaisen yhteiskunnan arvoista ja asenteista, kysyvät kokoomuspoliitikot.

politiikka
Lasse Männistö.
Lasse Männistö.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö ja kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty vaativat, että ministeri Päivi Räsänen (kd.) luopuu kirkkoministerin vastuista hallituksessa.

- Räsänen edustaa laitakonservatiivista linjaa ja on aiheuttanut toistuvasti kohua mielipiteillään, mikä on johtanut monen eroon kirkosta. Tämä rapauttaa Räsäsen edellytyksiä toimia kirkkoministerinä, kirjoittavat Männistö ja Räty kannanotossaan.

Männistön ja Rädyn mukaan Räsäsen puheita ei voi lähtökohtaisesti tulkita kirkon rivijäsenen lausuntoina vaan vastuunalaisen ministerin lausuntoina.

- Kirkkoministeri paitsi esittelee valtioneuvostolle kirkkoa koskevat lainsäädäntöasiat, myös edustaa valtion näkökantoja kirkkoasioissa lukuisissa tilaisuuksissa.

Männistön ja Rädyn mukaan ylivoimainen enemmistö kansasta edustaa niin uskonkysymyksissä kuin kirkkoa koskevissa maallisissakin kysymyksissä maltillista ja rakentavaa keskitietä.

- Olisi syytä pohtia, onko äärilaitaa kulkeva kirkkoministeri, joka ottaa kantaa myös uskonkysymyksiin, perustelluin viestinviejä kirkon suuntaan suomalaisen yhteiskunnan arvoista ja asenteista, toteavat kokoomuspoliitikot.