1. yle.fi
  2. Uutiset

Darfurin kapinalliset: Hallituksen tukemat joukot tappoivat rauhanturvaajat

Lounais-Sudanin iskun tekijöistä ei edelleenkään ole varmuutta. Levottomuudet ovat kiihtyneet tänä vuonna, kun kapinallisten ja hallituksen välisten taisteluiden lisäksi eri heimot ovat ottaneet yhteen entistä kiivaammin.

Ulkomaat

Sudanissa Darfurin alueella toimiva kapinallisryhmä syyttää hallitusta lähellä olevia puolisotilaallisia joukkoja lauantain hyökkäyksestä rauhanturvaajia vastaan.

- Meillä ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö hallituksen alla toimivat joukot olisi vastuussa hyökkäyksestä. Alue on täysin hallituksen hallinnassa, sanoi Sudanin vapautusarmeijan edustaja sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lauantaina aamulla eteläisessä Darfurissa tehdyssä iskussa kuoli seitsemän tansanialaista rauhanturvaajaa. Lisäksi 17 sotilasta ja poliisia haavoittui. Rauhanturvaajat eivät tunnistaneet hyökkääjiä.

Surmat ovat pahin rauhanturvaajiin kohdistunut isku vuonna 2007 alkaneen UNAMID-operaation aikana. YK ja Afrikan Unioni pyrkivät yhteisellä rauhanturvaoperaatiollaan hillitsemään Sudanin ja Etelä-Sudanin välistä konfliktia.

Kapinalliset ja hallituksen joukot ovat ottaneet yhteen Darfurissa kymmenen vuoden ajan. UNAMIDin mukaan levottomuudet ovat yleistyneet tänä vuonna, kun kilpailevien heimojen ja muiden etnisten ryhmien väliset taistelut ovat kiihtyneet.

YK:n asiantuntijat, ihmisoikeusaktivistit ja heimojohtajat ovat syyttäneet hallituksen joukkoja sekaantumisesta heimojen välisiin kiistoihin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi