Kiinalaispoliisi: Lääkeyhtiö käytti matkatoimistoja lahjonnan apuna

Brittiläisen GlaxoSmithKlinen väitetään lahjoneen muun muassa sairaaloita ja lääkäreitä nostaakseen lääkkeiden hintoja. Poliisin mukaan vuodesta 2007 varoja on siirretty liki kolme miljardia yuania sadoille yrityksille.

Ulkomaat

Brittiläinen lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on käyttänyt matkatoimistoja ja konsulttitoimistoja välikäsinään viranomaisten ja lääkärien lahjonnassa Kiinassa, kertoo uutistoimisto Reuters poliisilähteitä siteeraten. GSK:n väitetään lahjoneen kolmessa kaupungissa sairaaloita ja lääkäreitä, virkamiehiä, järjestöjä ja säätiöitä nostaakseen lääkkeiden hintoja ja avatakseen uusia myyntikanavia.

Tutkintaa johtava poliisi kertoo yhtiön siirtäneen viime kuuden vuoden aikana kolme miljardia yuania eli 374 miljoonaa euroa runsaalle 700 yritykselle. Neljä kiinalaisjohtajaa on pidätetty tapauksen vuoksi. Poliisin mukaan Britannian kansalaisia vastaan ei ainakaan toistaiseksi ole aloitettu toimia.

Lääkeyhtiön mukaan sille on kerrottu tutkinnan perusteista vasta heinäkuun alussa. Yhtiö vakuuttaa, ettei se ole löytänyt todisteita lahjonnasta tai korruptiosta Kiinan toiminnoissaan.

Viranomaiset kertoivat torstaina GSK:n johtajien tunnustaneen lahjonnan ja verorikkeet. Kyseessä on eräs monista tutkinnoista, joita Kiinassa tehdään ulkomaalaisiin yhtiöihin. Kiinan lasketaan olevan bruttokansantuotteella mitattuna maailman toiseksi suurin talous.

Korjattu klo 6.35: Uutistoimisto Reuters korjaa: kyseessä on kolme miljardia yuania, ei 30, kuten aluksi kerrottiin.

Lähteet: Reuters