Kela-kortti pitää Hurstin ruokajonon lyhyenä

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajonot ovat pysyvästi lyhentyneet sen jälkeen, kun ruokaa hakevilta alettiin vaatia Kela-korttia. Kuluva kesä vaikuttaa olevan poikkeuksellinen, sillä ruokajono on lyhentynyt myös muualla.

Kotimaa
Leipäjono Helsingissä huhtikuussa 2013.
Leipäjono Helsingissä huhtikuussa 2013.Yle

Keväällä 2013 isänsä laupeudentyötä jatkanut Heikki Hursti kyllästyi kuulemaan, että ruokajonosta haettiin ruokaa jälleenmyyntiin. Huhuttiin siitäkin, että Hurstin ruokajonoa mainostettiin kuin ilmaista ruokalaa.

Jono piteni päivä päivältä ja pahimmillaan 3 500 ihmistä seisoi jonossa ruuan toivossa. Osa heistä ei puhunut sanaakaan suomea.

- Haluamme auttaa jokaista, ketään syrjimättä, mutta kyllä se tilanne tuntui ihmeelliseltä, kertoo Heikki Hursti.

Kun avustuksessa aloitettiin Kela-kortin kysyminen, kävi juuri niin kuin oli ennustettu. Jono hupeni silmissä, Hursti muistelee.

- Heti Kela-kortin jälkeen jonot lyhenivät huomattavasti, 800 ihmistä jäi pois saman tien. Nyt kortin kyselyn jälkeen pahin tilanne on ollut 2 400 asiakasta.

Ruoka-avussa ei missään vaiheessa ollut pulaa ruuasta, eikä jonon lyheneminen selity esimerkiksi tarjonnan puutteellisuudella. Ruokajonossa pidetään tarkkaa lukua jokaisesta asiakkaasta.

Jonot poikkeuksellisen lyhyet myös muualla

Kuluva kesä ei poikkeuksellisesti ole aiheuttanut piikkiä myöskään Herttoniemen seurakunnan ruokajonossa.

Helsingissä ruoka-apua järjestävä Herttoniemen seurakunta on yleensä nähnyt omissa jonoissaan kasvua, jos Hurstin jono lyhenee. Tällä kertaa niin ei kuitenkaan ole käynyt, vaikka siellä ei esimerkiksi kysytä Kela-korttia tai henkilöllisyystodistusta.

Pahimmillaan asiakkaita on ollut jonossa vajaa kaksi tuhatta, mutta tänä kesänä apua tarvitsevia on ollut tasaisesti noin 800 kappaletta, seurakunnasta kerrotaan.