Arkinen broileri salakuljetettiin Suomeen filmitähtien herkkuna

Broilerinlihan matka Amerikasta suomalaisten arkeen vaati kovaa markkinointia. Värikkäistä kokeiluista löytyy ainekset parisataasivuiseen historiikkiin.

Kotimaa
Hilja Toivio arkisen tutkimuskohteensa kanssa.
Katri Rauska / Yle

- Ihmisten ennakkoluulot olivat aikamoisia, kun oli totuttu sitkeään kanaan. Broileria markkinoivilla oli todisteleminen, että ihmiset uskoivat kanan olevan syömäkelpoista, tutkija Hilja Toivio kertoo.

Toivio on kirjoittanut parisataasivuisen opuksen broilertuotannon historiasta, jossa on värikkäitä käänteitä. Ennen kuin broilerintuotanto alkoi saada jalansijaa Suomessa 1950-luvun lopussa, tarvittiin jopa reissaavien jalkapalloilijoiden salakuljetusapua.

Munat kulkivat matkalaukuissa Valkeakoskelle

Yksi keskeisistä henkilöistä broilerituotannon historiassa on Valkeakosken patruuna Juuso Walden. Hän kokeili 1950-luvulla kotieläintuotantoon uusia lajeja, yhtenä broileria.

Walden pestasi oman jalkapallojoukkueensa Valkeakosken Hakan tuomaan mukanaan esimerkiksi Englannin turnauksesta broilerin munia tuliaisten seassa matkalaukuissa.

Aina munista ei tullut aivan mitä piti, niistä kuoriutui joskus esimerkiksi ankkoja.

Hilja Toivio

Välillä koko munalaatikko meni rikki, ja välillä tuliaisiksi ostettu leikkikuorma-auto oli suojannutmunia.

- Aina munista ei tullut aivan mitä piti, niistä kuoriutui joskus esimerkiksi ankkoja, Toivio kertoo.

Myös Saarioisten johtaja Reino Avonius oli maailmalla kierrellessään tutustunut uuteen siipikarjanlihaan, ja myös hän kokeili monia rotuja Sahalahden Saarioisilla.

Elokuvatähtien eksoottinen herkku

Yhdysvalloissa lihantuotantoon jalostettua kananpoikaa markkinoitiin 1950-luvulla agressiivisesti.

- Kun uutta ruokaa markkinoitiin kuluttajille, kampanjaa verrattiin jopa presidentinvaaleihin. Elokuvatähtiä kutsuttiin puutarhajuhliin, jossa he maistelivat lihaa samalla, kun lehtikuvaajat olivat valmiina, Toivio kertoo.

Varsinaisesti siipikarjan tuotanto sai alkunsa Suomessa muutama vuosi kokeilujen jälkeen vuonna 1959, jolloin broilerin markkinointi käynnistyi. Suomessa pidettiin kaksi suurta esittelytilaisuutta Hämeenlinnassa ja Kangasalla, joissa broilerista tuli myyntivaltti.

Kymmenmetrisellä grillillä lihaa massoille

Saarioisten ylikananhoitaja Kalevi Palm oli hakenut oppia kanan grillaukseen Yhdysvalloista asti. Kangasalan vuoden 1959 maatalousnäyttelyssä uusi liha tuotiin Toivion mukaan yhdessä rysäyksessä näyttelyvieraiden saataville.

Kun kuluttajat alkoivat saada kaupoista myös filettä ja suikaleita, broilerin kulutus kasvoi jyrkästi.

Hilja Toivio

- Maatalousnäyttelyssä oli pitkä halsterigrillit, jossa sitten hiillostettiin kanaa. Olen ymmärtänyt, että se oli koipea. Se oli kuulemma kymmenmetrinen grilli.

Samana vuonna Hankkija piti Hämeenlinnassa esittelytilaisuuden martoille. Kahden suuren esittelytilaisuuden jälkeen alkoi broilerin myynti esimerkiksi urheilukilpailuissa.

Tuotanto monipuolistui vasta vuosikymmeniä myöhemmin

Ensimmäiset broilerit tuotiin virallisesti Suomeen Tanskasta vuonna 1959, jolloin alan katsotaan saaneen alkunsa.

Ala sai vähitellen jalansijaa ja toiminta vakiintui, mutta vasta 1980-luvulla jalostus monipuolistui.

- Kun kuluttajat alkoivat saada kaupoista myös filettä ja suikaleita, broilerinlihan kulutus kasvoi jyrkästi, tutkija Hilja Toivio kertoo.