Askola: Kirkon tehtävänä ei ole tuomita Räsästä

Helsingin piispa Irja Askola on sisäministeri Päivä Räsäsen (kd.) kanssa monista asioista "vahvasti eri mieltä".

Kotimaa
Helsingin piispa Irja Askola.
Helsingin piispa Irja Askola.Yle

Helsingin piispan Irja Askolan mukaan kirkon ei tarvitse tuomita sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) kohuja aiheuttaneita puheita.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoutui irti Räsäsen näkemyksistä, mutta monet vaativat kirkolta vielä selkeämpää puuttumista Räsäsen puheisiin.

- Onneksi meillä on kirkko, joka ei enää lähde jakamaan tällaisia tuomiota. Kyllä ihmisillä on oikeus olla jotakin mieltä, mutta aika monesta hänen (Räsäsen) mielipiteestään olen itse vahvasti eri mieltä, Askola sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Esimerkiksi kansanedustaja Pauliina Viitamies (sd.) ilmoitti eronneensa kirkosta, koska hänen mukaansa kirkko vähätteli Räsäsen puheita.

Sisäministeri Räsäsen reilun viikon takainen puhe Kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä suututti monet, ja puheen jälkeen kirkosta on eronnut tuhansia ihmisiä. Puheessa Räsäsen tulkittiin asettaneen Raamatun Suomen lakien yläpuolelle.

Myös Askolan mukaan lain noudattamatta jättäminen voi olla joskus perusteltua, mutta hän on Räsäsen kanssa eri linjoilla kansalaistottelemattomuuden rajoista.

- Kansalaistottelemattomuus kuuluu tietyissä tilanteissa vastuulliseen ihmisyyteen. Jos laki polkee ihmisoikeuksia, niin vastuullisten ihmisten on heräteltävä päättäjien omaatuntoa, Askola sanoo viitaten esimerkiksi turvapaikanhakijoista käytyyn keskusteluun.