Paavi Brasiliaan patoamaan joukkopakoa katolisesta kirkosta

Maailman suurimmassa katolisessa maassa on käynnissä uusjako. Katolisen kirkon valta kutistuu ja köyhät kaikkoavat helluntailaisten huomaan.

Ulkomaat
Nuoret uskovaiset kävelivät Rio de Janeiron Ipanema-rannan halki katsomaan paavin vierailua katolisten nuorten tapahtumassa 21. heinäkuuta.
Nuoret uskovaiset kävelivät Rio de Janeiron Ipanema-rannan halki katsomaan paavin vierailua katolisten nuorten tapahtumassa 21. heinäkuuta.Yasuyoshi Chiba / Lehtikuva

Rio de Janeiron pohjoisosan köyhien korttelien keskellä kohoaa pyöreän ufon näköinen rakennusjättiläinen, jota ei heti arvaisi kirkoksi.

Se onkin toisesta maailmasta.

Kyse on helluntailaisesta seurakunnasta, jonka kannattajakunta kasvaa nopeasti. Seurakunta lupaa turvaa asuinalueella, jossa Brasilian valtio tai katolinen kirkko eivät turvallisuutta tarjoa.

Ohiajava paikallinen mies väittää, että kolehtirahat käydään hakemassa helikopterilla rakennuksen katolta, jotta niitä ei ryöstettäisi matkalla.

Emme edes yritä kolkutella seurakunnan portteja, sillä vartijat poistivat juuri kuvausryhmämme toisen helluntailaisen seurakunnan Deus é Amorin tiloista.

Helluntailaisten seurakuntien mediasuhteet näyttävät jännittyneiltä, seurakunnat eivät ole tyytyväisiä Brasilian suurimman tv-yhtiön Globon tapaan käsitellä heidän uskoaan, ja ulkomaisia tv-kameroita käsitellään yhtä epäluuloisesti.

Etelä-Amerikan jättivaltion Brasilian katolisen kirkon valta murenee nopeasti.

Vielä 40 vuotta sitten Brasilia oli lähes täysin katolinen maa. Nyt alle kaksi kolmannesta kuuluu katoliseen kirkkoon, monet heistäkin vain muodollisesti.

Reviiritaiston voittajia ovat evankeliset eli protestanttiset kirkot, Brasiliassa nimenomaan helluntailaiset.

Protestantteja on noin 22 prosenttia väestöstä, ja katolilaisten osuus on pudonnut noin 64 prosenttiin.

Lopuista kasvava osa on kokonaan uskonnottomia, vaikka Brasiliassa on perinteisesti myös monia vaikutteita yhdistäviä synkretistisiä uskontoja.

Helluntailaiset ostavat radioasemia

Helluntailainen liike on Brasiliassa vielä kokoaankin näkyvämpi ja kuuluvampi, sillä se on panostanut erityisesti radio- ja tv-toimintaan.

Inhaúman kaupunginosassa Rio de Janeirossa järeiden teräsporttien takana pilkottaa Rádio Metropolitana, joka on yksi kaupungin vakiintuneista vanhoista keskiaaltoradioasemista.

Se on myös puhtaasti kaupallinen asema, joka tarjoaa ohjelma-aikaa parhaiten maksaville asiakkaille.

Ricardo Masset.
Inhaúman kaupunginosassa Rio de Janeirossa sijaitsevan Rádio Metropolitanan ohjelma-ajasta ostavat nykyisin 70 prosenttia protestanttiset kirkot, kertoo aseman omistaja Ricardo Masset.Mika Mäkeläinen / Yle

Nykyisin protestanttiset kirkot ostavat 70 prosenttia ohjelma-ajasta, kertoo aseman omistaja Ricardo Masset.

- Mielestäni evankelisten kasvu perustuu aggressiiviseen median käyttöön sekä katolisen kirkon jättämään aukkoon, kun se ei vastaa uskovilleen. Katolinen uskonto ei ole kehittynyt. Se ei vastaa tavallisen kansan tarpeisiin, Masset arvioi.

- Tämä katolisen uskonnon etäisyys luo tilaa evankelisille liikkeille. Ne auttavat huumeongelmien kanssa kamppailevia ihmisiä vankiloissa, tukevat työnsä menettäneitä ja rahahuolten vaivaamia ihmisiä, pastori käsittelee näitä asioita ohjelmissaan, Masset kertoo.

Ohjelmat siis vetoavat suureen yleisöön erityisesti köyhillä asuinalueilla, niitä kuunnellaan, ja niitä rahoitetaan innokkaasti.

Evankeliset kirkot ovat näyttäneet joukkovoimaansa julkisuudessa myös muuten kuin radioaalloilla.

São Paulossa järjestettiin kesäkuun lopussa Jeesus-marssi, johon järjestäjien mukaan osallistui kaksi miljoonaa ihmistä – poliisin arvio oli 800 000.

Evankeliset kirkot mukaan politiikkaan

Evankeliset kirkot eivät arastele käyttää myöskään poliittista valtaa.

Kun katolisessa kirkossa on perinteisesti kehotettu pappeja pysymään pois politiikasta, protestantit yllyttävät kannattajiaan hankkimaan vaikutusvaltaa myös politiikassa.

Vaikka protestanttiset poliitikot edustavat käytännössä useita eri puolueita, monissa eettisissä kysymyksissä ne muodostavat yhteisen rintaman yli puoluerajojen.

Homoliittojen vastustaminen on tuorein rintamaa yhdistävä missio.

Toisaalta juuri katolisen kirkon tiukka kanta aborttiin, avioeroon ja ehkäisyyn on vieroittanut maallisemmin ajattelevia brasilialaisia kirkosta.

Datafolha-tutkimuslaitoksen mukaan 83 prosenttia brasilialaisista uskoo, että kirkon pitäisi sallia kondomin käyttö – ja juuri tässä suhteessa evankeliset kirkot ovat joustavampia.

Protestantit, jotka useimmiten edustavat fundamentalistista ja konservatiivista kristinuskon tulkintaa, ovat niin merkittävä painostusryhmä ja äänestäjäjoukko, ettei puolueilla ole varaa olla kuuntelematta niitä.

Työväenpuoluetta edustava presidentti Dilma Rousseff, joka pyrkii varmistamaan uudelleenvalintansa ensi vuoden presidentinvaaleissa, on nimittänyt hallitukseensa myös yhden helluntailaisen piispan, Marcelo Crivellan.

Crivella sai kalastusministerin salkun, vaikka tunnusti julkisesti, ettei juurikaan tunne kalastusta.

Paavi Franciscuksen johdolla vastaiskuun

Paavi Franciscuksen Brasilian-vierailua pidetään yrityksenä parantaa katolisen kirkon asemaa maassa, joka vielä toistaiseksi on maailman suurin katolinen maa, mutta jossa katolinen kirkko on menettänyt kannatustaan poikkeuksellisen nopeasti.

Aamumessua Rio de Janeiron vanhassa keskustassa pitävä pappi Silmar Alves Fernandes odottaa vierailulta paljon.

- Paavi Franciscuksen myötä Brasilian katolilaisuus muuttuu varmasti hedelmällisemmäksi, kaikkialla on paljon innostusta, esimerkiksi täällä hiippakunnassani, eli kyseessä on hyvä ja myönteinen tilanne, paljon parempi kuin Euroopassa, isä Silmar hehkuttaa.

- Odotan erittäin paljon paavi Franciscuksen vierailulta. Hänellä on oma karismansa.

Paavin tuoma lisäinnostus ei tässäkään kirkossa olisi pahitteeksi, sillä aamumessuun katolisessa Nossa Senhora do Carmo da Antiga Sé –seurakunnassa on kokoontunut vain parikymmentä ihmistä. Penkkeihin mahtuisi tuhat.

Paavi osallistuu katolisen kirkon järjestämille Maailman nuortenpäiville, jotka pidetään Rio de Janeirossa 23.-28. heinäkuuta. Tapahtumaan odotetaan paria miljoonaa osallistujaa ympäri Brasiliaa ja ulkomailta.