Huippuyliopiston supersankarina Hitler - Koulu pahoittelee opiskelijoiden tietämättömyyttä

Hitlerin kuvilla ja natsisymboleilla koristellut vaatteet ja esineet ovat nostaneet 'Hitler chic' -muodin nuorison suosioon Thaimaassa. Ilmiö on leviämässä muuallekin Aasiaan.

Ulkomaat
Katolisen koulun oppilaat pukeutuivat natsiunivormuihin paraatissaan.
Katolisen koulun oppilaat pukeutuivat natsiunivormuihin paraatissaan Chiang Main maakunnassa syyskuussa 2011.EPA

Yksi Thaimaan arvostetuimmista yliopistoista on joutunut pahoittelemaan opiskelijoidensa maalaamaa julistetta. Maalauksessa esiintyy Adolf Hitler - Teräsmiehen, Lepakkomiehen, Hulkin ja muiden supersankareiden rinnalla.

Koulun viranomaisten mukaan julisteen maalanneet opiskelijat eivät ymmärtäneet, että Hitlerin kuva saattaisi loukata. Julisteessa luki onnittelut ja se oli ripustettu Chulalongkornin yliopiston ulkopuolelle valmistuvan vuosikurssin kunniaksi.

Chulalongkornin yliopiston taideaineiden tiedekunnan dekaani Suppakorn Distapundhu sanoi maanantaina, että erhe on "puhtaasti tietämättömyyden tulosta". Lausunnossa dekaani pyysi asiaa anteeksi yliopiston puolesta.

Juliste oli ripustettuna kaksi päivää kunnes se otettiin arvostelun jälkeen lauantaina. Nettiin levinneissä kuvissa opiskelijat poseerasivat julisteen alla valmistujaiskaavuissaan natsitervehdyksen kera.

Muodikas Hitler

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Thaimaassa syntyy kohua Hitleristä. Viimeksi pari viikkoa sitten"Hitlerin paistettu kana" -niminen pikaruokala herätti pahennusta Bangkokissa. Hitlerin kuvilla varustettu mainos muistuttaa tunnettua amerikkalaista pikaruokaketjua, joka uhkasi pikaruokalaa oikeustoimilla.

Vuonna 2011 katolinen koulu Chiang Maissa joutui pahoittelemaan, kun sen oppilaat pukeutuivat natsiunivormuihin paraatissaan. Se heijasteli vastaavaa paraatia toisessa koulussa vuonna 2007.

Tiedotusvälineet kutsuvat jo thaimaalaista muoti-ilmiötä 'Hitler chic' -nimellä. Thaimaalaiset nuoret ovat alkaneet pukeutua Hitlerin kuvilla varustettuihin t-paitoihin, mopokypärissä on natsimalli sekä hakaristisymbolia näkyy nuorison vaatteissa tuon tuosta. Hitlerin kasvot on yhdistetty muun muassa pandoihin tai teletubbeihin.

Ilmiö on syystäkin hämmästyttänyt turisteja, ja juutalaisjärjestöt kautta maailman ovat esittäneet vastalauseitaan. Thaimaalaiset itse syyttävät länsimaita huumorin puutteesta.

- Miten tämä on muka erilainen ilmiö kuin Che Guevaran suosio länsimaissa, ihmetteli yksi thaimaalaisbloggaaja.

Hitler-ilmiö nostaa päätään myös muun muassa Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa, joissa nuorisomuotiliikkeet myyvät jo Hitler- ja natsisymboleilla koristeltuja vaatteita ja esineitä.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset