Matti Nykänen auttaa suomalaisia ymmärtämään itseään paremmin kansakuntana

Turun yliopiston kulttuurintutkijoiden esseekokoelma tarkastelee Matti Nykäsen suhteita muun muassa popmusiikkiin, huumoriin sekä rakkauteen, mutta myös kansallisuuteen, suurmieheyteen ja mediaan.

kulttuuri
Matti Nykänen keikalla Kuopiossa.
Urheilu-uran jälkeen Matti Nykänen on heittänyt satoja laulukeikkoja. Uusi levy on tulossa maalis-huhtikuun vaihteessa.YLE / Toni Pitkänen

Turun yliopiston tutkijoiden kirjoittama Mitä Matti tarkoittaa? pohtii Matti Nykäsen merkityksiä suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Yhteensä seitsemän kulttuurintutkijan esseekokoelmassa korostetaan eroa Matti Nykäsen henkilön ja Matti-ilmiön välillä.

Tutkijat linkittivät Matti-ilmiön osaksi suomalaisen yhteiskunnan murrosta. Kirja kertoo, miten Nykäsen alkoholinkäyttöä peiteltiin 1980-luvun puolivälissä kuten presidentti Kekkosen dementiaa aiemmin. Suomalainen herraviha puolestaan sai vastakaikua Nykäsen äksyillessä urheilupomoille ja byrokratialle.

Tutkija Rami Mähkän mukaan Nykänen on määriteltävissä suurmieheksi kansallisen itseymmärryksen kautta. Nykänen auttaa suomalaisia ymmärtämään itseään paremmin kansakuntana ja sen jäseninä, Mähkä muistuttaa.

- Suomalaisittain on olennaista, että hänellä on kansallisiksi koettuja ja tiedostettuja ominaisuuksia, kuten kohtuuttomiin riistäytyvä alkoholinkäyttö ja "herroille" kumartelemattomuus, Mähkä kirjoittaa.

"Olen suomalainen mies, ujo ja arka, niin kuin Matti"

Tutkijoiden mukaan 2000-luvulla vahvistunut huumorin esilletuominen sai polttoainetta Nykäsen kuuluisista lausahduksista, joissa muun muassa bon voyage ja déjà vu menevät iloisesti sekaisin.

- Matti-ilmiöön kuuluu yhtäältä, että Matille nauretaan, mutta toisaalta myös nauru Matin kanssa. Nauru Matille ei kerro niinkään Matti Nykäsestä vaan suomalaisen yhteiskunnan kipupisteistä kuten kansainvälistymisen paineista, ongelmallisesta suhteesta alkoholiin sekä kansallisen ylpeyden ja häpeän tunteiden yhteenkietoutumisesta, kirjoittaa tutkija Heidi Hakkarainen.

Tutkija Benita Heiskasen materiaalina olivat tavallisten suomalaisten muistot ja mielipiteet Nykäsestä. Kerättyjä sitaatteja ovat esimerkiksi "Matti Nykänen on suomalaiselle kansanperinteelle tyypillinen sankarihahmo, joka epäonnistuu kerta toisensa jälkeen" sekä "Minä olen suomalainen mies, oikeasti vähän ujo ja arka, niin kuin Matti". Sitaatit kertovat suomalaisten kokevan Matti Nykäsen ja Matti-ilmiön kuvaavan suomalaisuutta.

- Pidetäänpä Matti Nykästä sitten sankarina, ryökäleenä, uhrina tai narrina, Matti Nykänen on henkilö, jota kaiketi suuressa mittakaavassa suomalaisessa yhteiskunnassa osataan arvostaa. Osallistumme kaikki kollektiivisesti "meidän" Matin myyttien arvottamiseen ja ylläpitämiseen. Kaikkine hyveineen ja paheineen "meidän" Matti on legenda eläessään, osa suomalaista populaarikulttuuria ja urbaania kansanperinnettä, Benita Heiskanen toteaa.

Mitä Matti tarkoittaa? Esseitä Matti Nykäsestä julkaistaan Matti Nykäsen 50-vuotissyntymäpäivänä 17. heinäkuuta.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote