1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Kertakaikkiaan ihana marja" – hieno lakkasato hellii hillan ystäviä

Lakkapaikkoja ei tarvitse tänä vuonna hakea välttämättä kaukaa. Keruutuotetarkastaja neuvoo hyödyntämään hillasta myös sen siemenet, kannan ja lehdet.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Keruutuotetarkastaja Kirsti Eskelinen kävelee kuivalla metsäharjulla aivan Suonenjoen keskustan ulkopuolella. Kuivalta harjulta ei marjaa löydy, mutta niiden alla on pieniä suolämpäreitä. Sieltä lakkoja on löytynyt kohtuullisen hyvin, varsinkin tänä vuonna.

- Sisä-Savossa on ollut tänä kesänä todella runsaasti hilloja eli lakkoja. Tämä paikka on melko lähellä keskustaa ja ihme kyllä ihmiset eivät ole keränneet. Täällä marjat eivät ole kauhean suuria, mutta kuitenkin oikein kauniin oranssin värisiä ja kypsiä, Eskelinen sanoo.

Ammattinsa puolesta hänen täytyy ilmiantaa hyvät marjapaikat muillekin. Kääntöpuolena on, että muut eivät välttämättä kerro marjapaikoista keruutuotetarkastajalle. Eskelisen kohdalla ne ovat onneksi löytyneet muutenkin.

- Tänä kesänä olen poiminut 32 kiloa lakkoja ja se on kyllä ennätys.

Kannat, lehdet ja siemenet hyötykäyttöön

Marjaresepteistä kirjankin kirjoittaneen Kirsti Eskelisen mukaan lakka kannattaa kerätä ilman kantaa. Kannat, kuten lehdetkin, pystyy hyödyntämään esimerkiksi teessä, mutta arvokkain aarre on itse aurinkomarja: marjojen kuningas.

- Kyllä se vain niin on, että lakka on kaikkein arvostetuin ja kallein metsämarjamme. Jos makuasioihin mennään, niin on paljon muitakin maukkaita luonnonmarjoja: mustikka, tyrni, itse olen ihastunut myös juolukkaan... mutta lakkaa ihmiset haluavat kaikkein eniten kerätä.

Perinteisen leipäjuustojälkiruoan lisäksi Eskelinen suosittelee lakkaa käytettäväksi esimerkiksi liköörin ainesosana. Myös yön yli pienellä hiivanokareella käyvästä lakkasimasta saa hänen mukaansa kauniin värisen ja raikkaan juoman.

- Lakasta ei usein tule tehtyä muuta kuin hilloa, mutta sitä voi hyödyntää niin monella tavalla ja erilaisissa ruoissa: se on todella terveellinen, kaunis ja niin mehevä – kertakaikkiaan ihana marja käyttää, Eskelinen hehkuttaa.

Yksi hänen suosimansa lakkajälkiruoka on marjoista, turkkilaisesta jogurtista, sokerista, liivatteesta ja luonnonkukkahunajasta syntyvä lakkamousse. Siihen Eskelinen jauhaa sekaan voimakkaalla tehosekoittimella myös lakansiemenet.