Bangladeshia arvostellaan hätiköinnistä tehdastyöläisten olojen parantamiseksi

Suurin osa Bangladeshin vaatetuotannosta tuodaan Eurooppaan. Neuvottelut tekstiilityöläisten vähimmäispalkasta ovat edelleen kesken. Nykyisin se on 30 euroa kuukaudessa.

Ulkomaat
Shila Khatun joutui sairaalaan juotuaan vettä työpaikallaan bangladeshilaisessa tekstiilitehtaassa 2. heinäkuuta.
Shila Khatun joutui sairaalaan juotuaan vettä työpaikallaan bangladeshilaisessa tekstiilitehtaassa 2. heinäkuuta.Abir Abdullah / EPA

Bangladeshissa on hyväksytty tänään maanantaina työlainsäädäntöä, joka mahdollistaa muun muassa ammattiyhdistysten perustamisen tekstiilitehtaisiin. Uudistuksien taustalla on huhtikuinen tehtaan romahdus, jossa kuoli yli 1 100 tekstiilitehtaan työntekijää.

Lain myötä on määrä parantaa myös tehdastyöläisten asuinoloja. Lisäksi tehtaita edellytetään tallettamaan viisi prosenttia vuosittaisista voitoista työntekijöiden hyvinvointirahastoon.

- Tavoitteena oli, että työntekijöiden oikeuksia vahvistetaan. Teimme sen, iloitsee Khandaker Mosharraf Hossain uutistoimisto Reutersille. Hän on johtanut työryhmää, joka uudisti työlainsäädäntöä.

Tavoitteena oli, että työntekijöiden oikeuksia vahvistetaan. Teimme sen.

Khandaker Mosharraf Hossain

- Toivon, että näin lievitämme myös maailmanlaajuisia pelkoja, Hossain viittaa hälyyn, joka on noussut edullisia vaatteita länsimaiden markkinoille tuottavien tehtaiden työntekijöiden oloista.

Bangladeshilaisissa vaatetehtaissa on neljä miljoonaa työntekijää. 60 prosenttia maan tekstiilituotannosta tuodaan Eurooppaan. Arvostelijoiden mukaan tuore laki on hätiköity voimaan juuri ulkomaalaisten rauhoittamiseksi.

- Olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa monien asioiden käsittelyyn, esimerkiksi loukkaantumisten ja kuolemien vuoksi maksettuihin korvauksiin ja äitiysetuihin olisi pitänyt paneutua, sanoo työväenpuolueen johtaja, parlamentinjäsen Rashed Khan Menon.

Uudesta vähimmäispalkasta tekstiilisektorin työntekijöille neuvotellaan edelleen. Nykyisin se on liki 30 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi Kambodzhan tekstiilitehtaiden työntekijät ansaitsevat kaksi kertaa enemmän. Bangladeshilaisten palkkojen ei uskota nousevan merkittävästi, sillä tehtaiden omistajat vetoavat, ettei heillä ole varaa maksaa korkeampia palkkoja, koska länsimaiset jälleenmyyjät ovat tottuneet hyvin edullisiin vaatteisiin.

Lähteet: Reuters