1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Some-koordinaattori: "Ihmisten moraali putoaa Facebook-päivityksissä"

Some-käyttäytymisessä on vielä parantamisen varaa, sanoo sosiaalisen median koordinaattori Ville Venäläinen Otavan opistolta. Venäläisen mukaan esimerkiksi Facebook-statuksiin lipsahtaa usein sellaisia asioita, joita ei kasvotusten puhuttaisi.

Kotimaan uutiset
Henkilö käyttämässä Facebookia kännykällä.
Yle

Älypuhelinten myötä myös jäyhien suomalaisten into päivittää itsestään tietoa sosiaaliseen mediaan on kasvanut roimasti. Jopa yltiöpäisen innokas Facebook-statuksen tai Twitter-tilin päivittäminen on vienyt suomalaiset mukanaan.

Onko jäykkä kansa notkistunut?

- Itse uskon, että kyse on enemmänkin välineestä, kuten Facebook, ja sen tavasta tehdä asioita näkyviksi. Muistan, että Anssi Kela sanoi jossakin haastattelussa hauskasti, että lähitilanteessa, haastattelussa tai kokouksessa hän ei osaa toimia sujuvasti.

Sen sijaan hän voi kirjallisesti lahjakkaana ihmisenä sujuvasti keskustella faniensa kanssa nettisivuillaan. Se, että väline ei pakota välittömyyteen, voi olla mahdollisuus tällaiselle jäykälle kansalle olla enemmän äänessä, pohtii sosiaalisen median koordinaattori Ville Venäläinen Otavan opistosta.

Käyttäytymissäännöt puuttuvat

Facebook-päivityksiä saadaan nykyään mitä yllätyksellisemmistä paikoista aina kirkon penkiltä vessanpöntölle asti. Venäläisen mukaan päivittämisen ja kertomisen raja on jokaisella henkilökohtainen.

Hänen mukaansa ihmiset eivät kuitenkaan vielä ole omaksuneet järkeviä rajoja siihen, mitä esimerkiksi Facebook-statuksen kautta voi jakaa.

- Ihmisten moraali jotenkin putoaa niissä. Puhutaan asioita, joita ei puhuttaisi kasvotusten. Siellä vallitsee eräänlainen villilänsi, oman käden oikeus, Venäläinen toteaa.

- Se sitten johtaa ylilyönteihin, kuten että laitetaan reaaliaikaista videokuvaa nettiin syöttävällä Bambuser-sovelluksella tehty video synnytyssalista tai muuta vastaavaa.

Venäläisen mukaan esimerkiksi puhelimessa puhumiseen on aikojen saatossa kasvanut oma käyttäytymissäännöstönsä, mutta verkkomaailmasta se vielä puuttuu.

- Uskon, että nuori sukupolvi kasvaa siihen. Heille on myös tyypillistä, etteivät he erota chatteja tai muita kommunikaation välineitä muista välineistä, vaan se kommunikaatio on heille ikään kuin samanlaista viestintää kuin muukin. Vanhemmat ihmiset kokevat verkossa tapahtuvan viestinnän täysin erillisenä.

Ihmisten moraali jotenkin putoaa Somessa. Puhutaan asioita, joita ei puhuttaisi kasvotusten.

Ville Venäläinen

Venäläisen mukaan pohjimmiltaan sosiaalisen median merkitys on kuitenkin samanlainen niin nuorille kuin vanhoillekin.

- Kyse on ihmisen perustarpeesta kuulua johonkin ja tulla nähdyksi, Venäläinen toteaa.

Some-maailman tulevaisuuteen Venäläinen katsoo vielä varovaisen arvaillen.

- Tähän nykyiseen ei varmasti jäädä, vaan kehitystä tapahtuu. Uusia ilmaisutapoja syntyy, esimerkiksi video on nyt kovassa nousussa.

Venäläinen ei usko järisyttävään ja suureen välineuudistukseen, vaan uusiin tapoihin hyödyntää teknologiaa.

- Seuraava merkittävä uudistus liittyy varmasti tekoälyteknologiaan, joka menee koko ajan eteenpäin ja tulee muuttamaan myös somen toimintaympäristöä, Venäläinen sanoo.

Lue seuraavaksi