Lea Laven ei malttanutkaan jättää keikkalavoja

Muutama vuosi sitten Lea Laven suunnitteli jättävänsä laululavat kokonaan. Toisin kävi. – Ei musta ollut tämän homman lopettajaksi, Laven tunnustaa.

Kotimaa
Lea Laven Seinäjoen Tangomarkkinoilla heinäkuussa 2013.
Lea Laven keikkailee nykyisin vain harvakseltaan. Kokonaan hän ei ole lavoja malttanut jättää.Anne Rahjola / Yle

Laulaja Lea Laven viihdyttää edelleen tanssikansaa. Muutama vuosi sitten suunnitelmat olivat toisenlaiset. Silloin Laven uumoili, että viihdyttäjän hommat saavat jo jäädä. Toisin kävi.

– Ei musta ollut tämän homman lopettajaksi. Olen pyrkinyt siihen, että minulla olisi yksi keikka joka kuukausi. Syksyllä tehdään konserttikiertue, jossa on kymmenen konserttia, Laven tunnustaa.

– Kyllä tämä sellainen elämäntapa on, niin kuin kaikki tietää. Ei ole sama kuin lähtisi aamulla töihin ja tulisi illalla takaisin. Tähän kasvaa.

Yli neljänkymmenen vuoden uran jälkeen voi valloittaa vielä myös uusia tanssiyleisöjä. Viikonloppuna Laven kipusi ensi kertaa Seinäjoen Tangomarkkinoiden lavalle. Ensi vuodesta hän ei silti lupaa mitään.

– Mä tykkään kyllä tangosta. Häpeäkseni tunnustan, että tykkään Argentiina-touhusta aika paljon. Siinä on niin selvä rytmitys.

Koira ja koti Naantalissa

Lea Lavenilta julkaistiin viimeksi kokoelmalevy vuonna 2011. Uutta levyä ei ole toistaiseksi suunnitteilla, mutta kukapa tietää.

– Kunhan minä nyt sen Vainion Ilen tuosta nappaan niskasta kiinni, Laven tuumaa.

Viime vuodet hän on vältellyt julkisuutta ja kieltäytynyt myös haastatteluista. Kesäisin vapaa-aika kuluu lähinnä kotikaupungissa Naantalissa, jossa riittää paljon kulkijoita ja vipinää.

Päivät kuluvat lähinnä puuhailussa 4-vuotiaan lemmikkikoiran kanssa. Syksyksi suunnitteilla on lääkärin määräyksestä vesijumppaa.

Mökki-ihminen ei Lea Laven kesälläkään ole.

– Kyllä mulla pitää olla ne tiskikoneet, sun muut koneet. Mutta ihan kiva on käydä jonkun toisen mökillä kylässä. Ja jos vielä pääsee sellaiseen kylään, ettei tarvitse kuoria perunoita eikä tehdä maatöitä kauhean paljon, se on vielä kivempi, Laven nauraa.