Prinsessa Madeleine harkitsi kuninkaallisesta asemastaan luopumista

Ensimmäisessä yhteishaastattelussaan prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill kertovat tutustumisestaan, lapsihaaveistaan ja kuninkaallisen vävyn yrityksistä oppia puhumaan ruotsia. Madeleine kommentoi Svenska Dagbladetin erikoishaastattelussa lisäksi kihlauksensa purkautumista. Myös pilkkaa herättänyt tihi-naurahdus saa selityksen.

Ruotsin prinsessa Madeleine ja hänen puolisonsa Christopher O'Neill vilkuttivat Grand Hotelin parvekkeelta Tukholmassa kesäkuussa 2013. Kuva: Bertil Enevag Ericson / EPA / Scanpix

Kesäkuussa avioituneet Ruotsin prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill ovat antaneet ensimmäisen yhteishaastattelun. Svenska Dagbladet -sanomalehden erikoishaastattelussa pariskunta valottaa muun muassa tutustumistaan ja seurustelunsa alkua.

He kertovat tavanneensa ensimmäisen kerran "aika monta vuotta sitten New Yorkissa" yhteisten ystävien kautta. Syyskuussa 2010 yhteydenpito tiivistyi, kun pari tapasi sattumalta vieraillessaan yhteisen ystävän luona.

- Se alkoi ystävyytenä, mutta siitä kehittyi jotain suurempaa, Madeleine kuvaa.

- Aluksi en tiennyt, että Madeleine on ruotsalainen prinsessa, mutta luonnollisesti sain asian tietooni hyvin nopeasti, Christopher tunnustaa.

Christopher nauraa haastattelussa tajunneensa välittömästi, että heidän suhteensa on vakava.

- Minulta se vei vähän enemmän aikaa, mutta minähän olin juuri päättänyt pitkän, kahdeksan vuotta kestäneen suhteen, Madeleine sanoo viitaten sulhasensa Jonas Bergströmin uskottomuuden vuoksi purkautuneeseen kihlaukseensa.

- Kaikella on tarkoituksensa. Vaikeudet vahvistavat ja niiden vuoksi oppii paljon itsestään. Olen kiitollinen tapahtuneesta, sillä ilman sitä en istuisi nyt tässä ja olisi naimisissa tämän fantastisen miehen kanssa, prinsessa kommentoi purkautunutta kihlaustaan.

Tihi-naurahdus saa selityksen

Lokakuussa 2012 prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill julkaisivat kihlauksensa YouTube-videolla (siirryt toiseen palveluun), josta jäi elämään Madeleinen tihi-kikatus. "Tihi" on tämän jälkeen esiintynyt useilla pilavideoilla ja päätynyt muun muassa Ruotsin euroviisukarsintojen vitsiksi (siirryt toiseen palveluun).

- Se oli kauheaa. Perheeni käyttää paljon erilaisia äännähdyksiä, ja Chris pilaileekin usein asialla. Hauskinta on, ettemme videon nähdessämme reagoineet mitenkään tihi-äännähdykseen, Madeleine naurahtaa.

Kesäkuun 8. päivä Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa avioituneen pariskunnan mukaan oli itsestäänselvää, että häät järjestettiin Ruotsissa ja kansalle annettiin mahdollisuus osallistua juhlatunnelmaan television välityksellä.

- Otin suurena kunnianosoituksena, että kaikki ne ihmiset olivat kokoontumaan iloitsemaan kanssamme, Christopher muistelee ajatuksiaan hääpäivänä.

Silminnähden hermostuneena ja liikuttuneena alttarilla seissyt Christopher muistelee ennen morsiamen saapumista tuntemaansa painetta.

- Viiden minuutin ajan olin vähällä pyörtyä. Sanoin itselleni: ole kiltti äläkä pyörry, älä vain pyörry. Kun ovet avautuivat ja näin Madeleinen, pyörtymisen pelko katosi. Keskityin vain häneen.

Paparazzit häiritsivät häämatkaa

Pari viettää nyt kesälomaa Öölannin Sollidenissa ja aikoo palata työhönsä New Yorkissa vasta elokuun lopussa. Kumpikin tosin tunnustaa haastattelussa tekevänsä koko ajan jonkin verran töitä.

Seychelleille suuntautuneen häämatkan aikana kännykät ja tietokoneet pysyivät kuitenkin Madeleinen mukaan kiinni. Puheistaan huolimatta prinsessa kuitenkin todistettavasti päivitti virallista Facebook-sivuaan häämatkansa aikana. Päivityksessään prinsessa paheksui häämatkaansa häirinneitä paparazzi-valokuvaajia.

- Tulimme siitä hyvin surullisiksi, Madeleine sanoo häämatkalla otetuista salakuvista Svenska Dagbladetin haastattelussa.

- Se oli häirintää, jota ei tarvitse hyväksyä, Christopher jatkaa.

Samalla hän kuitenkin tunnustaa tehneensä virheen näyttäessään aiemmin Yhdysvalloissa keskisormea paparazzi-valokuvaajalle. Tapauksesta otettu kuva on herättänyt suurta paheksuntaa.

- Olen ottanut opikseni. Yhdysvaltalaiset paparazzit ovat todella aggressiivisia, ja se saa välillä vähän suuttumaan.

Paluu Ruotsiin suunnitelmissa

Prinsessa Madeleine kertoo pohtineensa kuninkaallisesta tittelistään luopumista avioitumisen yhteydessä, mutta päätyneensä sitten perheen kanssa keskusteltuaan pitämään kiinni virallisesta asemastaan Ruotsin hovissa.

- Haluan edustaa Ruotsia.

Christopher O'Neill päätyi sen sijaan kieltäytymään herttuan arvosta, jotta voisi jatkaa rakastamaansa työuraa.

Prinsessa Madeleine sanoo haastattelussa pariskunnan muuttavan jossain vaiheessa Ruotsiin tai muualle Eurooppaan, mutta toistaiseksi työ pitää tuoreen avioparin New Yorkissa. Kuningasperheen vävy ponnistelee oppiakseen ruotsia. Oppituntien lisäksi hän harjoittelee kielitaitoaan cd-levyn avulla.

- Välillä Madeleinen tullessa kotiin olen kuulokkeet päässä ja hoen "pojken schpringer" (poika juokshee).

- Olemme molemmat syntyneet ja kasvaneet Euroopassa. Minua huvittaa, että minua kutsutaan lehdissä amerikkalaiseksi. En ole koskaan tuntenut itseäni amerikkalaiseksi, sanoo sekä Yhdysvaltain että Britannian kansalaisuuden omaava Christopher O'Neill.

Myös lapsihaaveet nousevat esille Svenska Dagbladetin haastattelussa.

- Olemme molemmat hyvin perhekeskeisiä ja haluamme, jos vain saamme, joskus lapsen, Christopher sanoo.