Ikiliikkujan rakentaminen on mahdotonta, paitsi jos..

Taistelut fysiikan lakeja vastaan on toistaiseksi hävitty, mutta kiinnostus jatkuvaan liikkeeseen ei vain pysähdy. Ikiliikkujiin perehtyneen kansantaiteilijan mukaan rakentamistouhuun kannattaa heittäytyä - kunhan ei ota sitä liian kurttuotsaisesti.

Kotimaa
Markku Sarastamon ikiliikkuja on kuvan taustalla epäterävänä.
Yle / Anssi Lepikko

Kansantaiteilija Markku Sarastamon kehittämä ikiliikkuja pyörii vinhasti Keuruun museossa.

Sarastamolla on ikiliikkujista jo pitkä kokemus, sillä esillä oleva vempain on jo kymmenes hänen rakentamansa ikiliikkuja.

- Minun kohdallani ikiliikkujista pitää puhua lainausmerkeissä. Jos tekee liian kurttuotsaisesti ikiliikkujia, niin joutuu pian sellaiseen hoitolaan, jossa ei ole omia avaimia, Sarastamo velmuilee.

Silti Sarastamo ei aio paljastaa ikiliikkujiensa saloja - muuten kuin sen verran, että työ on kamppailua kitkaa vastaan.

Ilmainen energia kiehtoo

Jatkuvan liikkeen mahdollisuus on askarruttanut ihmisiä jo vuosisatoja.

- Ihmisiä varmaan viehätti jo Leonardo da Vincin ajoilla se, että saisi jostain ilmaista energiaa. Albert Einsteiniä myöten sitä on tutkittu, mutta sitten joku neropatti keksi termodynamiikan toisen pääsäännön, joka kuuluu suunnilleen niin, ettei mikään laite voi tuottaa energiaa niin paljon, että se pyörittäisi itse itseään, Sarastamo kertoo.

Ikiliikkujien rakentajat ovat pohtineet säännön muuttamista, mutta sekään ei Sarastamon mielestä auttaisi.

- Saahan sitä muutella, mutta kehottaisin, ettei kukaan alkaisi kovin vakavissaan ikiliikkujan keksimiseen.

Sarastamon mielestä kannattaa vain nauttia rakentamistouhusta, koska kaikki taistelut fysiikan lakeja vastaan on hävitty.

- Se on niin vakuuttavasti todistettu, ettei mikään laite ei voi tuottaa niin paljon energiaa, että se pyörittäisi itse itseään, paitsi jos.. Sarastamo myhäilee.

Sarastamon kaltaisten kansantaiteilijoiden lisäksi Keuruun museon ikiliikkuja-näyttelyssä on esillä myös Tampereen ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden rakentamia ikiliikkujia.