Tuomioja: Tottelemattomuus ei voi pohjautua Raamattuun, Koraaniin tai Mein Kampfiin

Ulkoministerin mukaan kansalaistottelemattomuus voi joskus olla perusteltua, mutta se ei saa perustua ylhäältä annettuihin ohjeisiin.

Kotimaa
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja (sd.).
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja (sd.). Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on ottanut blogissaan kantaa sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) puheisiin kansalaistottelemattomuudesta.

Tuomiojan mukaan aidossakin demokratiassa voi olla perusteluja tietoiselle kansalaistottelemattomuudelle, jos se on avointa ja sellaista, että siihen ryhtyvät ovat Gandhin tai Martin Luther Kingin tavoin valmiita kantamaan siitä seuraavaa vastuuta.

- Tällaiseen johtava vakaumus voi pohjautua vain yksilöiden sisäistämiin yleisinhimillisiin eettisiin normeihin, ei mihinkään Raamatun, Koraanin tai Mein Kampfin kaltaisiin ylhäältä annettuihin direktiiveihin, kirjoittaa Tuomioja

Tuomiojan mukaan on olemassa lukuisia esimerkkejä yhteiskunnista, joiden lait ovat sietämättömiä ja loukkaavat ihmisarvoa. Tällaisissa maissa kansalaistottelemattomuus on pikemminkin hyve.

Tuomiojan mukaan tämän kaltaiset valtiot ovat useimmiten pyhien kirjoitusten varaan perustettuja teokratioita.

Tuomioja on aiemmin kertonut julkisesti olevansa ateisti ja hän on kyseenalaistanut pappien kouluttamisen teologisissa tiedekunnissa yhteiskunnan varoilla.