1. yle.fi
  2. Uutiset

Tangokuningasta odotti yllätys kotiovella

Tangokuningas Kyösti Mäkimattilaa odotti iloinen yllätys, kun hän piipahti kotona Seinäjoen reissun jälkeen. Joku oli sitonut postilaatikkoon kultaisen kruunun ja kukkasia. Tangokuningas lupaa jatkaa rintamamiestaloilua Paattisilla keikkojen ohessa.

kulttuuri
Tangokuningas Kyösti Mäkimattila.
Tangokuningas Kyösti Mäkimattila pääsi viime vuonna jatkoon Turun karsinnasta.Yle

Tangokuningas Kyösti Mäkimattila on ollut viime päivät kiireinen mies. Turun suuntaan hän ehti Lapuan tuomiokirkossa pidetyn kirkkokonsertin jälkeen sunnuntaina, myöhään yöllä. Naapureita ei näkynyt, mutta ovesta löytyi mukava yllätys.

- Oli aika rauhallista, mutta joku oli käynyt askartelemassa postilaatikkoon kultaisen kruunun ja ison kukkapuskan. Se oli aika hauska, kertoo Mäkimattila.

Tuore tangokuningas pitää itseään melko turkulaisena, vaikka juuret ovat muualla.

- Vaikka olen Yläneeltä syntyisin ja juuret ovat siellä Valasrannan rantamaisemissa ja Yläneen peltoaukeilla, olen asunut jo yli 20 vuotta eri puolilla Turkua. Kyllä aika turkulainen juippi sittenkin olen, myöntää Mäkimattila.

Kuningas asuu Paattisilla

Turkulaiset katsojat ehkä hieraisivat silmiään kahdesti, kun tangofinaalissa Kyösti Mäkimattilan asuinpaikkakunnaksi oli merkitty Turun sijaan Paattinen.

- Se oli mielenkiintoinen kilpailuorganisaation tekemä ratkaisu - ei minun. Olen mielelläni paattislainenkin. Siellä on hyvä elää ja olla. Mulla on mahtava naapurusto ja oman kylän tuki, kertoo Mäkimattila.

Tämä on aika jänskää, vaikka olen aika läheltä tätä seurannut.

Kyösti Mäkimattila, tangokuningas 2013

Kyösti Mäkimattila ei osannut varautua tangokuninkaan kiireisiin, vaikka on kokenut muusikko. Hän on saanut 14-vuotiaana ensimmäisen kerran palkkaa soittamisesta, 23 vuotta sitten. Uran aikana hän on soittanut Rollers- ja Takapotku -yhtyeissä sekä Yläneen soittokunnassa. Reino Jalosen Kangastus-yhtyeen ja Juha Simolan yhtyeen jälkeen tuli Cruels ja lopulta Varjokuva-orkesteri.

- Nyt on minuuttiaikataulu. Tämä on aika jänskää, vaikka olen aika läheltä tätä seurannut. Illalla mennään jo Helsinkiin tapaamisiin ja aamulla aikaisin televisioon Ylen tiloihin.

Mäkimattila ei aio jättää Varjokuvaa, mutta sopimusteknisesti asia on vielä auki.

Tangokuningas tarttuu yhä mielellään ruohonleikkuriin

Mäkimattila aikoo jatkaa rintamiestaloelämää Paattisilla keikkojen ohessa ja seurakuntien bändikerhoa.

-Yöllä totesin, että siellä(kotona) ei ole ollut talonmiestä eikä kiinteistönhoitajaa. Ihan saa siihen ruohonleikkurin kahvaan tarttua niin kuin aina ennenkin. Pitää miettiä, millaisella panostuksella pystyn osallistumaan bändikerhoon.

Herrasmiehen ei tarvitse vastata sellaseen, mitä herrasmiehen ei tulisi kysyä.

Kyösti Mäkimattila, tangokuningas 2013

Tangokuninkaalliset ovat kiinnostavia henkilöitä. Media on ahnaasti heidän kimpussaan. Aina ei ikäviltä kysymyksiltäkään voi välttyä. Tämän tietää myös Mäkimattila. Hän on pohtinut suhdettaan julkisuuteen.

- Olen ajatellut tällaista lausahdusta: herrasmiehen ei tarvitse vastata sellaseen, mitä herrasmiehen ei tulisi kysyä. Käytän sitä tarpeen vaatiessa, pohtii Mäkimattila.

Turun suunnassa Mäkimattila esiintyy perjantaina. Aluksi vuorossa on kiertue turkulaisissa vanhainkodeissa ja illan päätteeksi tanssikeikka Uittamolla.

- Olen hyvin onnellinen siitä, miten homma lähtee käyntiin. Olen tehnyt vanhainkotikiertuetta aikaisemminkin. Harmi, ettei palvelutalo Wilen ole mukana. Siellä olen käynyt ja tulen käymään vastakin, lupaa Mäkimattila.

Lue seuraavaksi