Brittimuusikot poistivat kappaleensa ja nostivat äläkän Spotifysta

Radioheadin laulaja Thom Yorken musiikkia on kadonnut suoratoistopalvelusta. Yorke ja yhtyetoveri moittivat suorin sanoin, miten vähän rahaa pieni artisti saa.

talous
Brittiartisti Thom Yorke lavalla Oeirasissa, Portugalissa, heinäkuussa 2012.
Brittiartisti Thom Yorke lavalla Oeirasissa, Portugalissa, heinäkuussa 2012.Jone Sena Goulao / EPA

Spotify on saanut äkäiset sanaryöpyt kahdelta musiikkimaailman brittivaikuttajalta. Radioheadin laulaja Thom Yorke on poistanut musiikkipalvelusta soolouran musiikkinsa sekä toisen yhtyeensä Atoms For Peacen tuotannon.

Yhtyetoveri, Radiohead-tuottaja Nigel Godrich kirjoittaa, että uudet artistit saavat Spotify-soitosta palkkioksi lähinnä lämmintä kättä.

- Se ei toimi uusien artistien työtä tukien. Spotifyn ja kaltaistensa pitää tehdä jotain tälle tosiasialle ja muuttaa toimintamallia uusissa julkaisuissa, tai kaikkien uuden musiikin tuottajien pitäisi rohkeasti äänestää jaloillaan, Godrich sanoo Twitterissä.

Netin musiikkipalveluista Spotify on suosituin - sillä on kuusi miljoonaa maksavaa asiakasta ja kaikkiaan 24 miljoonaa aktiivista käyttäjää, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruotsalaiskeksintö Spotifyn ansaintalogiikkana on maltillinen kuukausimaksu. Esimerkiksi Suomessa koko musiikkivalikoima maksaa 10 euroa kuukaudessa. Jotkut muusikot ovat ääneen valittaneet, miten pienen korvauksen he saavat Spotify-soitosta. Perinteinen tai digitaalinen levymyynti tuottaisi enemmän.

Brittilehti Guardianin mukaan miljoona Spotify-soittoa tuottaa tekijälle noin 4 400 euroa. Suurin osa kappaleista ei pääse tätä soittomäärää lähellekään.

- Älkää erehtykö, löytämänne uudet artistit eivät saa rahaa, kirjoittaa puolestaan Thom Yorke.

- Seisomme muusikkotoveriemme rinnalla.

Miesten mukaan musiikkipalvelu hyödyttää kyllä sellaisia tähtiä, joilla on tarjolla pitkä liuta kappaleita.

Suosituimman projektinsa eli Radiohead-yhtyeen kappaleet jäivät edelleen Spotifyn soitettaviksi.

Beatlesia turha etsiä

Myös Piilaakson jäteillä on omat musiikkipalvelunsa tai hankkeensa, kuten Googlella, Microsoftilla ja Applella.

Liiketoimintaan houkuttelevat musiikin kuuntelun uudet tuulet - suoratoistotilaukset vastaavat jo 13:a prosenttia maailmanlaajuisesta musiikkimyynnistä. BBC:n mukaan suurin osa piirakasta on vielä perinteistä levymyyntiä ja vastaa 57:ää prosenttia.

Jotkut "kiekkojen" kulta-ajan suuruudet ovat kritisoineet musiikkipalveluja joko kannanotoin tai hiljaisin teoin. Esimerkiksi Beatles tai AC/DC ei ole antanut musiikkiaan Spotifyn soitettavaksi. Pink Floyd kirjoitti julkisen kirjeen viime kuussa.

- Lähes kaikille musiikin tekijöille kyse on taloudellisesta henkiinjäämisestä. Lähes 90 prosenttia artisteista saa vuosittain alle 5 000 dollarin korvauksen digitaalisesta kuuntelusta, allekirjoittivat yhtyeen jäsenet Roger Waters, David Gilmour ja Nick Mason.

Spotify: Projektimme on vasta alussa

Spotify-yhtiö lupaa kehittää toimintaansa niin, että se tukee entistä enemmän taitelijoiden toimintaa.

- Olemme 100-prosenttisen sitoutuneita tavoitteeseemme kehittää Spotifystä mahdollisimman taiteilijaystävällinen ja olemme jatkuvasti yhteydessä artisteihin ja managereihin, jotta voimme auttaa heitä urallaan, yhtiö kertoo Yle Uutisille lähettämässään lausunnossa.

- Olemme vielä pitkäaikaisen projektimme alkuvaiheessa, mutta sillä on jo ollut valtava positiivinen vaikutus artisteihin ja uuteen musiikkiin. Tähän mennessä olemme maksaneet oikeudenomistajille 500 miljoonaa dollaria ja tämän vuoden loppuun mennessä määrä nousee miljardiin dollariin. Suuri osa tästä rahasta on investoitu uusien kykyjen kehittämiseen ja uuden mahtavan musiikin tuottamiseen, sanoo Spotifyn Pohjois-Euroopan PR-toimiston johtaja Sofie Grant.