Vuosisadan ääniä ja nykysäveltäjiä Kuhmossa

Kamarimusiikin ystävät ovat kahden viikon ajan koolla Kuhmossa. Tänä vuonna Kuhmon Kamarimusiikkijuhlassa on omistettu oma päivänsä nykypäivän säveltäjille. Maanantaina päivän säveltäjä on kansainvälisesti tunnettu Kaija Saariaho.

kulttuuri
Kaija Saariaho Kuhmon Kamarimusiikissa
Kaisu Jansson / Yle

Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla kuullaan Kaija Saariahon sävellysuran alkupään teoksia. Idea vanhempien teosten esiin nostamisesta miellyttää säveltäjää.

- Vanhemmat sävellykset ovat kuin vastaisku festivaaliajatusta kohtaan. Yleensä ajatellaan, että pitäisi olla kantaesityksiä, sillä ne tuovat yleisöä. On kivaa, että tapahtumassa on esillä sellaisia teoksia, jotka ovat säilyneet vuosien saatossa, kertoo Saariaho.

Kuhmo-talon Lentua-salissa harjoiteltiin maanantaiaamuna Saariahon teosta Lichtbogen. Teos sai kantaesityksensä vuonna 1986.

Kamarimusiikin harjoitukset käynnissä
Kaisu Jansson / Yle

- On liikuttavaa, että monet nyt soittamassa olevat muusikot ovat tuskin syntyneet silloin, kun teos on sävelletty, Saariaho sanoo.

Maanantaina päivälleen 20 vuotta täyttävä Kuhmo-talo on maailmannaiselle mieluinen. Lentua-salia hän pitää upeana.

- Lentua-sali on aika suuri. Kuitenkin myös intiimit teokset todella kommunikoivat yleisön kanssa, Saariaho kuvailee.

Saariaho tunnistaa Kuhmon hengen

Suoraan Pariisista Kuhmoon saapunut Saariaho viettää kiireistä kesää. Saariahon matka jatkuu Savonlinnaan ja pian takaisin Ranskaan sävellystöiden ääreen. Toista kertaa Kuhmon Kamarimusiikissa vieraileva säveltäjä tunnistaa tapahtuman aidon ilmapiirin, niin sanotun Kuhmon hengen.

- Kuhmon festivaali on ihana, täällä on lämmin ja läheinen fiilinki. Ohjelma on todella vaihteleva, toisaalta samat muusikot voi löytää uudelleen seuraavana päivänä ja sitä seuraavana eri konsertista, jolloin tekisi mieli kuunnella konsertteja monta päivää.

Soittoharjoitukset Lichtbogen
Kaisu Jansson / Yle

Lisäksi ihmiset uskaltavat puhua myös minulle, raja-aita yleisön, esiintyjien ja säveltäjien välillä on mielestäni täällä selkeästi matalampi kuin monissa muissa paikoissa, Saariaho summaa.

Kamarimusiikin ilmapiiri saa kehuja myös musiikin ystävältä. Tapahtuma houkutteli helsinkiläisen Helena Virkkusen Kuhmoon jo neljännen kerran.

- Ehdottomasti rentous ja mutkattomuus, täällä on hyvin vapaa ja mukava tunnelma.

Kamarimusiikkiin saapuville vieraille on kahden viikon aikana tarjolla yli 70 konserttia. Osa esityksistä on jo loppuunmyytyjä ja niihin on usean kymmenen ihmisen jonot.