Hyppää sisältöön

Videopelit pelastanut Nintendo täyttää 30 vuotta

Kahdeksanbittinen NES-konsoli nosti peliteollisuuden aallonpohjasta. Super Mario ja muut NES-peleissä seikkailleet hahmot ovat jättäneet jälkensä populaarikulttuurin historiaan.

Nintendo Entertainment System. Kuva: Evan Amos

Päivälleen 30 vuotta sitten Japanissa julkaistiin pelikone, joka muutti maailmaa. Famicom-nimellä julkaistu puna-valkoinen konsoli tuotiin kaksi vuotta myöhemmin myös länteen. Koneen ulkoasua oli muutettu, sen väri oli nyt harmaa ja sen nimeksi tuli Nintendo Entertainment System eli NES.

Yhdessä ensimmäisen nykyaikaisen tasohyppelypelin Super Mario Bros:n kanssa "kasibittinen" Nintendo aloitti pelikonsolien maailmanvalloituksen, joka jatkuu vielä tänä päivänä.

Suuri videopeliromahdus

Nintendon menestys ei kuitenkaan ollut mitenkään itsestään selvää, sillä 1980-luvun alku oli peliteollisuuden kannalta surkeaa aikaa.

Pelikonsoleita oli pilvin pimein, pelien laatu vaihteli todella paljon ja moni kuluttaja osti kotiinsa mieluummin tietokoneen kuin televisioon kytkettävän viihdelaitteen. Erityisesti Atarin _E.T.- The Extra Terrestrial _ja Pac-Man-pelit olivat synnyttäneet isoja odotuksia, mutta niiden surkea toteutus petti kuluttajien odotukset.

Vuosien 1983 - 1985 suuren videopeliromahduksen aikana alan liikevaihto putosi kahdessa vuodessa noin 97 prosenttia yli kolmesta miljardista noin sataan miljoonaan dollariin. Romahdus oli viedä mukanaan koko peliteollisuuden ennen kuin videopelien historia oli kunnolla alkanutkaan.

Monet peliyritykset menivätkin konkurssiin ja menestynein pelikoneiden valmistaja Atarikin joutui kippaamaan myymättä jääneitä _E.T. - The Extra Terrestrial _-pelejä ja konsoleitaan kaatopaikalle New Mexicon autiomaahan.

Tuntihotelleista Super Marioon

1980-luvun alussa pelikonsoleiden valmistaminen ei siis ollut varma tie taloudelliseen menestykseen. Nintendon aiempien liiketoimien valossa moinen riski ei toisaalta myöskään yllätä.

Pelikorttien vamistajana 1800-luvulla aloittanut Nintendo oli nimittäin 1980-luvun alussa hukassa. Yhtiö oli etsinyt suuntaa liiketoiminnalleen muun muassa takseista, tuntihotellin pyörittämisestä ja pelihallien isoista pelikoneista.

Pelikonsolien valmistajana Nintendoa kuitenkin onnisti. Sen pelejä oli helppo pelata, mutta niissä riitti myös haastetta intohimoisemmille ohjaimen rämpyttäjille.

Yksi merkki alkuperäisen NES-konsolin merkityksestä on se, että klassikkopelien hahmot seikkailevat uusissa konsolipeleissä vielä tänäkin päivänä. Sienistä pitävä putkimies Super Mario, prinsessa Zelda ja seikkailija Link sekä banaaneja keräilevä gorilla Donkey Kong ovat kyseisestä joukosta vain jäävuoren huippu.