Kouvolan punainen jäähalli on jälleen valkoinen

Muutaman viikon puhdistuksen jälkeen halli on saanut takaisin oman, alkuperäisen värinsä. Valkoista seinää voi asiantuntijan mukaan ihailla ainakin seuraavien 10-15 vuoden ajan.

Kotimaa
Kouvolan jäähalli.
Juha Korhonen / Yle

Punaiseksi värjäytyneen Kouvolan jäähallin seinät on saatu puhdistettua muutaman viime viikon aikana. Valkoisena jälleen hohtavan hallin seinät olivat pitkään punertavan värisiä, mitä herätti ihmetystä. Toiset arvelivat värin nousevan lähistöllä olevista tenniskentistä, toiset uskoivat sen tulevan hallin sisäpuolen raudoituksista. Kouvolan Kattopalvelu Oy:n markkinointipäällikkö Pekka Pellavan mukaan punaisuus oli monen asian summa.

- Ilmassa olevat ainesosat ja seinässä olleet eloperäiset materiaalit, kasvustoahan siitä löytyi, vaikuttivat. Helsingin yliopistosta sitä on tutkija vuosien saatossa käynyt katsomassa. Väri on kuitenkin istunut siinä hyvin tiukasti ja kirkkaana. Sille haluttiin kaupungin toimesta tässä vaiheessa jo jotakin tehdä ja tällainen on nyt tämä lopputulos, Pellava sanoo.

Runsaat 20 000 euroa maksanut seinien puhdistus tehtiin vaiheittain. Seinille tehtiin kahteen kertaan puhdistuainekäsittely. Nyt seiniltä poistetaan grafiitteja ja lopuksi puhdistetaan ikkunat.

- Kaikki on sitten viimeisen päälle, kun lähdemme tästä pois, Pellava toteaa.

Läpivärjätystä betonista rakennetun hallin puhdistus ei ollut yksinkertainen projekti.

Kun halli oli punainen, ulkonäkö oli hirvittäväkin jopa.

Pekka Pellava

- Huokoisissa pinnoissa epäpuhtaudet menevät pintaa syvemmälle. Täytyy olla hyvin varovainen, kun sitä lähdetään mekaanisesti työstämään, ettei kuluteta pintaa. Pesurina käytimme kuumavesipainepesuria, sillä lämmin vesi toimii puhdistajana tietenkin aina paljon paremmin kuin kylmä vesi.

Pellava arvelee, että halli säilyy valkoisena seuraavien 10-15 vuoden ajan. Hän sanoo kasvojenkohotuksen olleen tärkeää, sillä jäähalli on maamerkki Kouvolassa.

- Tämä on edelleen yksi upeimmista jäähalleista Suomessa. Kun halli oli punainen, ulkonäkö oli hirvittäväkin jopa.