Ajankohtaisen kakkosen 3D-ase näytteillä Lontoossa

Ajankohtaisen kakkosen 3D-printterillä toukokuussa tulostama pistooli on asetettu näytteille lontoolaisessa tiedemuseossa. Näyttelyllä museo haluaa virittää keskustelua avoimien tietolähteiden ja uuden teknologian yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Ajankohtainen kakkonen
Ajankohtaisen kakkosen tulostama 3D-ase Science Museum Londonin näyttelyssä
Ajankohtaisen kakkosen tulostama 3D-ase Science Museum Londonin näyttelyssä. Kuva: Science Museum LondonScience Museum London

Science Museum London pyysi Ajankohtaisen kakkosen tulostamaa pistoolia näyttelyynsä heti sen jälkeen, kun 3D-tulostettua asetta oli testattu ohjelmassa. Museon edustajat näkivät videon asetestistä Yle Uutisten englanninkielisiltä nettisivuilta.

Toimittaja Ville Vaarne löysi yhdeksänmillimetrisen pistoolin piirustukset yhdysvaltalaiselta nettisivulta. Pistoolin osat valmistettiin Aalto-yliopistossa ja koottiin Ikaalisten käsi- ja taideteollisuuslaitoksen aseseppäkoulussa. Pistoolia testattiin koulun testiradalla.

Muovisella aseella kyettiin ampumaan yksi laukaus. Aseen piippu hajosi laukaistaessa, rungosta irtosi osia ja liipasin katkesi. Testin tulos näytettiin Ajankohtaisessa kakkosessa 14. toukokuuta. Poliisi oli tietoinen testihankkeesta, ja valmista asetta käsitteli koko ajan asianmukaisesti luvitettu henkilö.

Museo etsi pitkään 3D-asetta

Tiedemuseo oli etsinyt jo pitkään 3D-tulostettua asetta. Museon oli mahdotonta tulostaa asetta Britannian tiukkojen aselakien vuoksi. Yle ja museo sopivat aseen jäänteiden lainasta, aseen toimimattomuus varmistettiin Lontoossa, ja nyt ase on esillä museon Antenna-galleriassa.

Museon nettisivuilla on kysytty yleisöltä, pitäisikö 3D-aseiden piirustusten olla vapaasti ladattavissa. Kysymys jakoi vastaajat: 42 prosenttia vastasi kieltävästi, mutta 43 prosentin mielestä piirustuksiin pitäisi olla vapaa pääsy.