Hyppää sisältöön

Poliisi: Romanikerjäläiset eivät ole ihmiskaupan uhreja

Poliisin tuoreen tilannearvion mukaan romanikerjäläisyyteen Suomessa ei liity ihmiskauppaa tai muuta järjestäytynyttä rikollisuutta. Helsingin poliisi selvitti romanikerjäläisten tilannetta tämän kuun alussa. Kokoomus on Helsingissä ajanut kerjäämisen kieltämistä sillä perusteella, että toiminnissa olisi viitteitä ihmiskaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Kuva: Yle Uutiset

Poliisin mukaan romanikerjäläiset ovat saapuneet Suomeen vapaaehtoisesti, eivätkä he ole ihmiskaupan uhreja.

Romanikerjäläisten määrä on pysynyt Helsingissä tänä kesänä edellisvuosien tasolla. Poliisi puhutti romanikerjäläisiä heinäkuun alussa Helsingissä ja kyseisenä päivänä kadulla kerjäsi kymmenen romanialaista ja kaksi bulgarialaista.

- He ovat täällä vapaaehtoisesti, kukaan ei heitä määrää ja silloin siinä ei ole mitään ihmiskauppaa, rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista sanoo.

Erilaisten arvioiden mukaan kerjäläisten päivätienestit liikkuvat 10 - 20 euron paikkeilla.

- Jos puhutaan tällaisesta kymmenen hengen suuruisesta ryhmästä niin ei siinä kyllä kovin isot rahat liiku, Niinimäki toteaa.

Helsingissä kokoomus on ajanut kerjäämisen kieltämistä sillä perusteella, että toiminnissa olisi viitteitä ihmiskaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.