Sininen tie saa rapistua rauhassa

Suomen halki kulkevaa Sinistä tietä markkinoidaan matkailijan unelmaväylänä. Mainoslause ei kuitenkaan toteudu Keski-Suomessa, jossa tie on rapistunut surkeaan kuntoon.

Kotimaa
Linja-auto tiellä.
Yle / Riikka Pennanen

Keski-Suomen pelastuslaitoksella työskentelevä Esa Kaikkonen taittaa työmatkansa Sinistä tietä pitkin. Matka Kuopiosta Viitasaarelle on nimen omaan tie täynnä elämyksiä.

- Tie on aika kapea, ja sillä kulkee paljon rekkaa tuossa Keiteleen ja Viitasaaren välillä. Laidat on pehmeän oloisia, ja sitä kuoppaa on siellä täällä, Kaikkonen kuvailee.

Sininen tie on tullut Kaikkoselle tutuksi myös työajalla, sillä rekka-auton kellahtaminen ojaan kapealla tiellä on palomiehille tuttu tilanne.

- Tien reunat ovat heikot ja rekat eivät oikein pysty kunnolla väistämään tien laitaan, sen takia siellä on vaaratilanteita jatkuvasti, kertoo myös Asko Liimatainen Sininen tie ry:n hallituksesta.

- Se on aikanaan ilmeisesti rakennettu hieman kevyesti, Liimatainen arvioi.

Suunnitelma on - rahaa ei

Tieyhdistyksen mukaan Sinisen tien kunnossapitoa on laiminlyöty jo vuosia. Tietä pitäisi leventää, kuoppia paikata ja mutkia oikoa. Kuluvan kesän aikana Sinisen tien rekkaralli on kiihtynyt entisestään, sillä Kuopion varmuusvaraston tyhjentäminen on tuonut sille Kuopion ja Vaasan väliä suhaavat säiliöautot.

Se on aikanaan ilmeisesti rakennettu hieman kevyesti.

Asko Liimatainen

Kaikkein huonoimmassa kunnossa tie on juuri Keski-Suomessa, missä etenkin Viitasaaren ja Keiteleen välinen osuus kaipaisi suurta remonttia.

- Tässä on ihan selvä toimenpidesuunnitelma, mikä on liikenneministerin mukaan mennyt jo hyväksyttäväksikin, Asko Liimatainen sanoo.

- Rahaa tiehen ei ole. Keskisuomalaiset poliitikot saavat kyllä tehdä töitä, sillä kyse on hankalasta ja isosta asiasta, hän toteaa.

Moottoritie ajaa ohi

Liikennevirasto, Keski-Suomen ely-keskus ja kunnat sopivat keväällä maakunnan tiehankkeista vuoteen 2015 asti. Sininen tie ei päässyt listalle, vaan muun muassa moottoritien rakentaminen Kirrin ja Tikkakosken välille ajaa sen ohi.

Sinisen tien kunnostaminen tarkoittaisi ely-keskuksen arvion muun muassa sen leventämistä ja oikomista, minkä lisäksi tarvittaisiin vielä siltaremontteja ja päällysteen kunnostamista. Keski-Suomen ely-keskuksen investointipäällikkö Hannu Keralampi arvioi, että tien parantaminen maksaisi noin 11 miljoonaa euroa.

- Tämä on suuruusluokaltaan niin iso hanke, että ei sitä ely-keskuksen nykyisellä tienpidon rahalla saada liikkeelle, Keralampi toteaa.