1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kerjäämistä vahtii suku, eivät rikolliset

Romanikerjäläisillä ei ole mitään tekemistä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, koska romanisuvut valvovat kerjäämistä, sanoo Helsingin sosiaaliviraston asiantuntija Ylen haastattelussa.

Kotimaan uutiset
Romanikerjäläinen Helsingissä.
Yle Uutiset

Romanikerjäläiset eivät liity järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

- Osa tulee omilla autoillaan. Osa maksaa automatkasta jotakin ja rahoittaa matkaansa Suomesta hankkimillaan kerjäystuloilla ja pullojen keräyksellä, sanoo Räihä.

Räihän mukaan romanisuvut voivat päättää esimerkiksi siitä, miten Helsingin kerjuupaikat jaetaan ja mahdollisesti jopa siitä, mihin maahan romanit matkustavat kerjäämään. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin järjestäytynyt rikollisuus.

Räihä kannattaa kerjäämisen kieltämistä, koska kielto voisi toimia viestinä kerjäläisten lähtömaihin, että Suomeen ei kannata tulla kerjäämään. Toisena vaihtoehtona hän esittää, että kaupungit ottaisivat käyttöön järjestyssäännöt, joilla kerjäämiseen voitaisiin puuttua.

Järjestyssääntöjen käyttöönottoa puoltaa se, että kerjääminen on alueellinen ilmiö. Kerjäläisiä nähdään pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta kesätapahtumien vuoksi kerjäläisiä näkyy muuallakin Suomessa.

Lue seuraavaksi